Freddy Gryson-Cappelle start een nieuwe karateclub

Freddy staat zelf in voor de meeste lessen, ook in tai chi en kungfu. © ACR
Redactie KW

Freddy Gryson-Cappelle ontving onlangs in Amsterdam een zilveren award van het International Martial Arts Hall of Fame in Nederland. In Bredene gaat hij in september een karateschool starten.

Freddy Gryson-Cappelle had destijds een eigen club in Moere. Door corona kwam daar echter een einde aan en de 72-jarige Oostendenaar, werkzaam als taxichauffeur, ging bij een vriend, collega-trainer in Brasschaat om de sport te beoefenen. “De afstand is ver en daarom wil ik in september een nieuwe club oprichten in Bredene”, vertelt de karateka en vierde dan.

“De bedoeling voor zij die er langskomen is om rustig zelfverdedigingstechnieken aan te leren. In Brasschaat doen ze ook kickboksen, point fighting, karate kata en kobudo met wapenstokken. Dit alles komt uit de VS, van de Ronin Brotherhood, waarvan Carlos Montalvo als vijfvoudig wereldkampioen de oprichter is. In ons land werken we samen met WAKO Belgium, de officiële kickboksfederatie. Carlos Orellana is er trainer en achtste dan”, weet Freddy, wiens dochter Eline in haar categorie ooit een wereldtitel karate kon bemachtigen.

Award

Freddy, gewezen vicewereldkampioen, werd onlangs in Amsterdam gelauwerd met een award. “Ik trainde 15 jaar met Orellana samen in Oostende toen ik hem als klant leerde kennen in mijn taxi. Hij zat toen in de nationale ploeg van Venezuela. Het is de bedoeling dat hij in de nieuwe club één keer per maand langskomt om training te geven”, gaat hij voort.

Freddy staat er zelf in voor de meeste lessen, ook in tai chi en kungfu. “We mikken zowel op jongeren als volwassenen. Bij de jeugd kunnen we geleidelijk aan enkele technieken aanleren. Daarnaast zijn er gedetailleerde bewegingspatronen, zoals bij kata. Alsook oefeningen met wapens en de katana waarbij gebruik wordt gemaakt van een zwaard”, aldus Freddy, die met schepen Steven Buyse een overeenkomst heeft dat hij vanaf september les kan geven op zaterdag van 15.30 tot 17 uur in de sporthal van Bredene. “Eens het goed loopt is er later een mogelijkheid tot uitbreiding.” (ACR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier