Febe Desmet (FLAC Izegem) provinciaal kampioene 800m: “Ik loop nog steeds vooral voor het plezier”

Febe Desmet. (foto RV)
Redactie KW

De 17-jarige Febe Desmet werd onlangs provinciaal kampioene op de 800m, haar lievelingsdiscipline. Toch blijft ze nuchter voor het Vlaams kampioenschap. Ze loopt vooral voor het plezier en tijdsverbeteringen zijn meegenomen.

“De 800m is mijn lievelingsdiscipline”, opent de 17-jarige Febe Desmet uit Kuurne, die scholier is bij FLAC Izegem en school loopt aan Spes Nostra Kuurne waar ze wiskunde wetenschappen volgt. Naast atletiek doet ze ook nog aan volleybal. “Dit is een tactische race en dit vind ik wel leuk. Elke wedstrijd moet gelopen worden, dus de uitslagen kunnen verrassend zijn. 1.500 m is niet zo mijn ding, dit vind ik ook iets saaier. Een 400 m is echt alles geven, dus ook tof, maar heel vlug gedaan.”

Ze is vrij goed in versnellingen steken. “Vooral op 300 meter van de finish geef ik meestal een extra duwtje en dit tempo probeer ik vol te houden tot het einde. Vaak ben ik dan in de laatste 100m niet echt meer in staat er nog een grote sprint uit te halen.”

Brons als hoogtepunt

“Het mooiste moment uit mijn atletiekcarrière is het behalen van de derde plaats op het Belgisch kampioenschap 4×800 in Jambes in september 2021. Het was een enorm spannende wedstrijd voor brons, die ik als slotloopster zelf moest afmaken.”

Momenteel kijkt ze vooral uit naar estafettewedstrijden omdat er dan een heel leuk groepsgevoel is en ze nog meer gemotiveerd wordt. “Ik kijk ook uit naar kampioenschappen, omdat ik hoop mijn tijd daarin te beteren. Maar ik loop nog steeds vooral voor het plezier en verbeteringen van mijn tijd zijn meegenomen. Mijn trainer verwacht dat ik er nog enkele seconden af doe, wat niet zo simpel is.”

Onlangs werd ze provinciaal kampioene op de 800m. “Op voorhand wist ik dat er wel een mogelijke kans was op de overwinning, maar ik wist ook dat dit moeilijk zou worden tegen mijn concurrente Amélie Vanassche. Tijdens de wedstrijd zat ik op een bepaald moment ingesloten in de groep terwijl Amélie wegliep en daardoor had ik al geen te hoge verwachtingen meer. Maar mijn benen werkten goed mee en zo kon ik haar in de laatste 100m nog inhalen.”

“Op het VK verwacht ik misschien wel een tijdsverbetering, want er zullen veel sterke atleten deelnemen. Qua plaatsen heb ik geen superhoge verwachtingen. Ik blijf realistisch en weet dat er nog andere atleten zijn met scherpere tijden”, beseft Febe.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier