Emma Plasschaert sluit medalrace als achtste af en eindigt zevende in ILCA 6: “Hadden nochtans een goede strategie”

© BELGA

Zeilster Emma Plasschaert heeft woensdag naast een medaille gegrepen in de ILCA 6-categorie op de Olympische Spelen van Parijs. De dertigjarige West-Vlaamse finishte als achtste in de medalrace en eindigde als zevende in de stand van de ILCA 6.

Plasschaert vatte de medalrace aan als zesde in de stand en moest twaalf punten goed te maken op de Noorse Line Flem Hoest, derde in de stand. De bronzen medaille was immers nog het hoogst haalbare voor Plasschaert, aangezien de Nederlandse Marit Bouwmeester en de Deense Anne-Marie Rindom zich al eerder van goud en zilver hadden verzekerd. In die medalrace voer Plasschaert naar een achtste plek en zestien punten, terwijl Hoest zelfs tweede werd en amper vier punten pakte.

Emma Plasschaert veroverde begin dit jaar nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de Oostendse op een ondankbare vierde plaats.

“We hadden een strategie, maar het was onmogelijk om die te veranderen omdat de race zo kort was,” betreurde Plasschaert. “Een veranderde windrichting veranderde alles. Als zoiets gebeurt, kun je niet veel doen.”

Plasschaert eindigde ook niet in een van de twaalf reguliere regatta’s in de top vijf. “Maar dat wil niets zeggen”, zegt Plasschaert. “Je hebt niet per se topvijfplaatsen nodig voor een goed eindresultaat, wat telt is consistentie. Soms nemen zeilers meer risico’s en behalen ze misschien een betere score, maar dan maken ze misschien een grove fout.”

Emma Plasschaert gaf ook te kennen dat ze “in Marseille beter zeilde dan in Tokio”, waar ze drie jaar geleden op een vierde plaats eindigde. “Natuurlijk speelde de manier waarop de concurrentie presteerde een rol. Ik moet toegeven dat de eerste twee (Bouwmeester en Rindom, nvdr.) hier gewoon beter waren. Maar van de derde tot de achtste plaats zat het dicht bij elkaar. Ik ben er trots op dat ik nooit heb opgegeven en heb gevochten voor elk punt.”

Plasschaert liet haar toekomst nog even open. “Ik moet nog bekijken of ik mijn carrière ga verderzetten. Er is nog niets besloten, maar als ik doorga zal het op dezelfde basis zijn als nu. We hebben een uitstekende voorbereiding gehad en hebben geprobeerd om ons op elk scenario voor te bereiden. Ons team is in orde.”