Emma Plasschaert schuift op naar vijfde plaats in het zeilen en lijkt zo weer helemaal mee te doen voor een medaille

Emma Plasschaert. © AFP

Zeilster Emma Plasschaert staat zondag na de vierde competitiedag in de ILCA 6-categorie op de Olympische Spelen op de vijfde plaats.

Vier plaatsen winst dus voor de dertigjarige Oostendse, na een achtste en een zevende stek in de twee gevaren regatta’s van de dag. Na acht regatta’s staat ze met een nettoresultaat – het slechtste resultaat valt telkens weg – van 67 punten achter haar naam en lijkt ze weer helemaal mee te doen voor de medailles. Maandag worden regatta’s nummer negen en tien gevaren. Nadien mag de top tien deelnemen aan de medalrace. Daarin zijn nog dubbele punten te verdienen. Met negentien punten is de leiding nog steeds in handen van de Nederlandse Marit Bouwmeester.

Goede start

“Vanmiddag moesten we een goed uur wachten op het water voordat de wind opstak. Eerst was de wind heel licht, later stak een felle bries op. Maar uiteindelijk waren het goede zeilomstandigheden”, vertelde ze toen ze van de boot stapte.

“Ik kende twee goede starts en finaal ben ik vrij tevreden met de twee resultaten. Ik verloor hier en daar wat punten, wat jammer is. Zoals in de eerste serie waar we van de verkeerde kant vertrokken. Maar het is nu eenmaal zo in Marseille”, vervolgde Plasschaert.

De tweevoudige wereldkampioene, vierde op de vorige Spelen in Tokio, erkent dat “het klassement steeds krapper wordt aan de top. We proberen morgen hetzelfde te doen en te zien waar we staan.”

Er staan nog twee regatta’s op het programma vooraleer dinsdag de medaillerace aanbreekt voor de eerste tien zeilers, met verdubbeling van de punten.

Slechte start

Plasschaert opende donderdag haar Spelen voor de kust van Marseille op een teleurstellende 25e plaats. De tweede regatta op donderdag werd uitgesteld vanwege een gebrek aan wind. In de twee volgende regatta’s op vrijdag werd ze tiende en elfde, waarna ook regatta vier op vrijdag werd uitgesteld. Zaterdag kende ze een betere dag. Enkel de zestiende plaats in de zesde regatta viel tegen. Ze maakte zo drie plaatsen winst.

Plasschaert veroverde begin dit jaar nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de Oostendse op een ondankbare vierde plaats.