Emma Plasschaert met zesde plaats naar medalrace in ILCA 6, maar amper nog waterkansje op brons

© BELGA

Zeilster Emma Plasschaert heeft zich maandag met een zesde stek in de tussenstand geplaatst voor de medalrace in de ILCA 6-categorie op de Olympische Spelen van Parijs.

Op de vijfde competitiedag in deze categorie finishte de dertigjarige Oostende in de negende regatta op de zestiende plaats, waardoor ze van de vijfde naar de zesde plaats zakte. De tiende regatta werd niet meer gevaren, vanwege een gebrek aan wind.

Plasschaert heeft na negen regatta’s een nettoresultaat van 83 punten – het slechtste resultaat valt telkens weg. De top tien plaatste zich voor de medalrace, waarin dubbele punten te verdienen vallen. Het hoogst haalbare is dan nog brons, want goud en zilver zijn nu al naar respectievelijk de Nederlandse Marit Bouwmeester en de Deense Anne-Marie Rindom gegaan. Bouwmeester telt dertig punten. Dat zijn er 21 minder dan haar eerste achtervolgster waardoor de kloof onoverbrugbaar geworden is. Voor de 36-jarige Friezin is de tweede olympische titel uit haar carrière een feit.

Bouwmeester is nu de succesvolste zeilster op de Spelen ooit. Ze passeerde de Britse Hannah Mills, die twee keer goud en een keer zilver won. De Nederlandse pakte twaalf jaar geleden zilver tijdens haar eerste deelname aan de Spelen in Londen, veroverde goud in Rio de Janeiro in 2016 en voegde drie jaar geleden in Tokio een bronzen plak toe aan haar olympische prijzenkast.

Rindom, die drie jaar geleden in Japan olympisch kampioene werd in de vroegere Laser Radial-klasse, telt 51 punten. Dat zijn er twintig minder dan de Noorse nummer drie Line Flem Hoest, waardoor ook het zilver al vastligt. In de strijd om brons heeft Hoest twaalf punten voorsprong op onze landgenote. De medalrace wordt dinsdag gevaren.

Plasschaert opende donderdag haar Spelen voor de kust van Marseille op een teleurstellende 25e plaats. De tweede regatta op donderdag werd uitgesteld vanwege een gebrek aan wind. In de twee volgende regatta’s op vrijdag werd ze tiende en elfde, waarna ook regatta vier op vrijdag werd uitgesteld. Zaterdag kende ze een betere dag. Enkel de zestiende plaats in de zesde regatta viel tegen. Ze maakte zo drie plaatsen winst. Zondag schoof ze vervolgens op naar de vijfde stek, om maandag zich met de zesde plaats te kwalificeren voor de medalrace. Meer dan een waterkans op brons zit er echter niet meer in.

Emma Plasschaert veroverde begin dit jaar nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de Oostendse op een ondankbare vierde plaats.

“Ik denk dat ik nog kans maak op brons, maar ik denk ook dat er nog heel wat zeilsters zijn die dat denken”, vertelde Plasschaert na afloop. “We zullen dinsdag in de medalrace alles geven en dan zien we wel wat er nog mogelijk is.”

Onze landgenote is na een matige start aan een inhaalrace bezig in Zuid-Frankrijk en voor haar kwam het dan ook bijzonder slecht uit dat de laatste regatta geschrapt werd. “Dat is heel jammer, zeker gezien de positie waar we inzitten. Maar dit blijft Marseille, een moeilijke baai. We mogen al blij zijn dat we negen regatta’s hebben kunnen varen.”