Emma Plasschaert klimt naar negende plaats na derde dag

© BELGA

Zeilster Emma Plasschaert staat na de derde competitiedag in de ILCA 6-categorie op de Olympische Spelen op de negende plaats. De dertigjarige Oostendse werd zaterdag zesde, negende en zestiende in de drie regatta’s van de dag. Ze maakte zo drie plaatsen winst.

Plasschaert opende donderdag haar Spelen voor de kust van Marseille op een teleurstellende 25e plaats. De tweede regatta op donderdag werd uitgesteld vanwege een gebrek aan wind. In de twee volgende regatta’s op vrijdag werd ze tiende en elfde, waarna ook regatta vier op vrijdag werd uitgesteld.

Zaterdag kende ze een betere dag. Enkel de zestiende plaats in de zesde regatta viel tegen. Met een nettoresultaat van 52 punten – het slechtste resultaat valt weg – is Plasschaert momenteel negende in de tussenstand. In totaal worden er tien regatta’s gevaren, nadien mag de top tien deelnemen aan de medalrace. Daarin zijn nog dubbele punten te verdienen.

De leiding kwam vrijdag in handen van de Nederlandse Marit Bouwmeester. Zij hield zaterdag stand en heeft nog steeds de beste papieren met 12 punten. Haar dichtste belagers zijn de Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom (28 ptn) en de Britse Hannah Snellgrove (39 ptn).

Plasschaert veroverde begin dit jaar nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de Oostendse op een ondankbare vierde plaats.

“De wind was erg sterk vandaag. Mijn eerste race ging best goed (6e plaats). De tweede ook, maar ik heb enkele foutjes begaan bij de boeien. Inschattingsfouten die me enkele plaatsen hebben doen verliezen (9e). In de laatste reeks heb ik een verkeerde strategie gekozen en verloor ik het contact met de eersten. Toch slaagde ik er nog in enkele concurrentes in te halen, maar kon niet beter eindigen dan zestiende plaats”, aldus de zeilster. “Het was een lange namiddag met drie races in een veeleisende wind. Ik voel me moe. Nu is het tijd voor recuperatie en om te eten”, zei ze nog.