Emma Plasschaert is twaalfde na drie regatta’s in ILCA 6, vierde regatta stopgezet

Emma Plasschaert kon wat plaatsen inlopen. © BELGA

Zeilster Emma Plasschaert staat vrijdag na afloop van de tweede wedstrijddag op de twaalfde plaats in de ILCA 6-categorie.

Donderdag was Plasschaert op het olympische vaarwater voor de kust van Marseille van start gegaan met een teleurstellende 25e plaats in de openingsregatta. De tweede regatta van de dag werd toen verplaatst naar vrijdag wegens te weinig wind in Zuid-Frankrijk.

In die tweede regatta deed ze vrijdag heel wat beter met een tiende stek, gevolgd door een elfde plaats in de derde regatta. Dat bleek meteen ook de laatste van de dag, want de vierde regatta werd stopgezet. Opnieuw wegens te weinig wind, die in de namiddag was gezakt tot minder dan vier knopen.

Met een nettototaal van 21 punten – het slechtste resultaat valt telkens weg – klimt onze landgenote naar de twaalfde plaats in de stand. In totaal worden er tien regatta’s gevaren, nadien mag de top tien deelnemen aan de medalrace. Daarin zijn nog dubbele punten te verdienen.

De leiding kwam vrijdag in handen van de Nederlandse Marit Bouwmeester, met drie punten. De Française Louise Cervera volgt in de stand op de tweede plaats, met vijf punten. De derde plaats is met zeven punten in handen van de Finse Monika Mikkola. De Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom staat achtste.

Plasschaert veroverde begin dit jaar in Argentinië nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de dertigjarige Oostendse op een ondankbare vierde plaats.

“Ik had geen makkelijke dag, maar het is positief dat ik nog op de tiende en elfde plaats eindigde. Ik had slechter verwacht”, vertelde de zeilster. “Het weerbericht voorspelde een rustige westenwind, maar dat was op het water niet het geval. De wind waaide zeventig graden meer naar links, met een snelheid tussen zes tot acht knopen, wat niet veel is. Dat is meestal een windsnelheid waarmee ik het moeilijk heb, dan zeil ik mijn slechtste reeksen. Desondanks startte ik twee keer redelijk goed. Ik slaagde erin om mijn lijn te behouden en ik kon beetje bij beetje opschuiven.”

De derde regatta van de dag – de vierde in totaal – werd door de organisatie afgelast wegens een gebrek aan wind. “Dat was jammer, want mijn belangrijkste rivalen zaten vlak achter me. Maar het is een onberekenbare factor en ik denk dat ze de juiste beslissing hebben genomen, want er stond heel weinig wind. zaterdag zullen we drie races hebben, met voorspellingen die een sterke mistralwind aankondigen. We zullen zien wat het geeft.”