Emma Plasschaert grijpt naast zitje in atletencommissie IOC

Emma Plasschaert. © Belga

Emma Plasschaert heeft haar kandidatuur voor een zitje in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet kunnen verzilveren. De zeilster is niet gekozen om een van de vier leden van de commissie te worden, zo werd donderdag duidelijk.

Alle deelnemende atleten aan de Olympische Spelen in Parijs konden hun stem uitbrengen. Er waren 29 kandidaten. In totaal werden 6.576 stemmen uitgebracht. De vier gelukkigen zijn de Amerikaanse ex-topsprintster Allyson Felix (2.880 stemmen), de Duitse oud-gymnaste Kim Bui (1.721 stemmen), de Australische kanovaarster Jessica Fox (1.567 stemmen) en de Nieuw-Zeelandse tennisser Marcus Daniell (1.563 stemmen). Plasschaert eindigde als elfde met 1.075 stemmen.

Het mandaat van de leden van de atletencommissie van het IOC loopt voor acht jaar, tot de Spelen van 2032 in het Australische Brisbane. Allyson Felix en co zijn de opvolgers van de Hongaarse zwemmer Daniel Gyurta, de Duitse schermster Britta Heidemann, de Russische polsstoklegende Yelena Isinbayeva en de Zuid-Koreaanse tafeltennisser Seung-min Ryu.

Zevende in Parijs

Emma Plasschaert nam voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vierde plek in Tokio strandde ze tijdens de ILCA 6-competitie in de baai van Marseille op de zevende plaats. Plasschaert werd in het verleden twee keer wereldkampioene (2018 en 2021) en behaalde ook twee maal brons op een WK (2022 en 2024).

Lees meer over: