Emma Plasschaert blikt terug na Tokio: “Tevreden met wat ik presteerde”

Emma Plasschaert werd dinsdag bij haar thuiskomst op de luchthaven van Zaventem opgewacht door onder meer haar trotse ouders Bart Plasschaert en Greet Mees. © BELGA
Gillian Lowyck

De spanning was te snijden, afgelopen zondag in de surfclub waar familie en vrienden van Emma Plasschaert verzamelden om haar wedstrijd te volgen. Helaas mocht het niet zijn. Emma greep net naast een medaille en strandde op een vierde plaats. De ontgoocheling maakte ondertussen plaats voor trots op haar prestatie. “Het is de max om weer thuis te zijn”, zegt ze.

Emma Plasschaert (27) is terug thuis na haar doortocht op de Olympische Spelen in Tokio. Zonder medaille, maar met heel veel trots. “Het is de max om weer thuis te zijn”, zegt ze. “Ik heb nu tijd om daar al mijn berichtjes te gaan. Die zijn allemaal zó positief, echt fantastisch. Dat er geen publiek aanwezig mocht zijn op de Spelen, was voor mij niet erg. Dat heb ik nooit echt in het zeilen. Alle steun komt dus binnen via sociale media. Normaal gezien krijg ik voor een wedstrijd meestal een vijftiental berichten, nu waren het er echt honderden. Super dat ik dus zoveel steun had van het thuisfront.”

Door de strenge coronamaatregelen was er in Japan niet veel anders te doen dan zeilen. “Er was bijna niets te doen. Maar op zich maakt dat niet uit, ik was zo gefocust op het zeilen dat je daar weinig van merkt. Dat is dus wat ik onthoud.”

De verloofde van Emma, Matt Wearn uit Australië, nam ook deel aan de Olympische Spelen, maar toch konden ze elkaar niet zien. “Net toen hij zijn gouden medaille had veroverd, knuffelden we elkaar voor het eerst in zes maanden. Aparte bubbels hé. Op dat moment stel je je daar eigenlijk weinig vragen bij, maar achteraf denk je toch: wat was dát eigenlijk?” Matt veroverde goud: “Super. Ik ben zó trots op hem”, glundert Emma.

Volgend jaar trouwen

Dat ze zelf geen medaille kon veroveren, heeft Emma ondertussen al verwerkt. “Ja, natuurlijk ben je het eerste moment wel teleurgesteld. En een vierde plaats is wat zuur. Maar uiteindelijk ben ik echt tevreden met wat ik gepresteerd heb. Je hebt niet alles in de hand en soms zijn anderen ook gewoon beter. Ik weet nu dat er nog punten zijn die ik kan verbeteren, en dat is dan ook mijn doel. De Olympische Spelen binnen drie jaar? Ja, en ook alles daartussen: het wereldkampioenschap, het Europees Kampioenschap…”

“Super dat ik zoveel steun had van het thuisfront”

Wat staat er nu op de planning voor Emma? “Vakantie! Eerst alles wat in orde brengen thuis. Matt komt daarna rechtstreeks van Japan naar België. We gaan dus de tijd inhalen dat we elkaar moesten missen. We gaan volgend jaar wanneer Australië hopelijk de grenzen weer wat opent trouwen. Nu gaan we dat allemaal rustig beginnen plannen. En daarna? Weer zeilen. Het WK gaat door in november, dus daarvoor zal ik ook beginnen trainen.”