EK skeeleren in Zandvoorde op hoogste niveau in jaren: “Druk bekeken via de livestream”

Indra Médard (links) werd in de marathon tweede na Bart Swings. Ons land was op het EK goed voor zeven keer goud, viermaal zilver en zes keer brons. © Jaubert Van Wissem
Redactie KW

Het EK skeeleren werd vorige donderdag traditioneel afgesloten met de marathon op de weg voor vrouwen en mannen. Indra Médard van de plaatselijke Zwaantjes Roller Club reed naar een zilveren medaille.

Als organisator blikt ZRC alvast tevreden terug op het EK. Voor zowel de piste als op de weg waren er naar schatting zo’n 2.000 bezoekers per dag. Zij werden getrakteerd op wedstrijden van topniveau. “Het niveau lag bijzonder hoog, het hoogst in jaren”, klinkt bestuurslid Steven Vansteenkiste. “Ook voor de marathon in hartje Oostende was er veel volk aanwezig. Deze werd voor het eerst live in beeld gebracht met behulp van een motor en een aantal vaste camera’s. Met als hoogtepunt meer dan 6.000 kijkers op de livestream. Vooral in Frankrijk en Italië werd het evenement druk bekeken.”

Bart beschermd

Indra Médard uit Zandvoorde reed in de marathon na een zware wedstrijd naar een zilveren medaille na zijn landgenoot Bart Swings die eerder ten val kwam. “Wij samen, met Jason Suttels, moesten dan hard werken om de kopgroep in te halen. Bart en ikzelf en drie andere renners zetten dan door en bouwden onze voorsprong uit. We wisten dat de winnaar bij die vijf zat. Ik zei tegen Bart dat ik mij goed voelde en tot een sprint zou komen ik meteen achter hem zou zitten, om hem te beschermen. In de laatste ronde bleef Bart op kop en zo reden we volgens scenario samen naar de streep.”

WK in Italië

Indra behaalde eerder ook zilver op de piste, op de 1000 meter sprint. “De marathon op de weg is niet mijn beste nummer”, vindt hij. “Die tweede plaats na Bart was boven mijn verwachtingen.” Half september is er het WK in Italië. De selectie is nog niet bekend, maar Médard hoopt dat hij erbij is. “Waar het nu op het EK op de piste is fout gelopen tijdens de aflossing hopen we daar recht te kunnen zetten, maar dan op wereldniveau. Halfweg augustus heb ik ook al een week zomerijs. Op 28 september doe ik nog de skeelermarathon in Berlijn om dan vanaf 1 oktober weer naar Nederland te verhuizen om volop te schaatsen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier