Doublure van Emma Plasschaert zegt (even) stop

Maité Carlier was er in november 2018 nog bij tijdens de olympische winterstage van het BOIC in Lanzarote. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Maité Carlier (23) uit Bredene last door privéomstandigheden een adempauze in. De tweede beste Laser Radial-zeilster van ons land, na regerend wereldkampioene Emma Plasschaert, zal al zeker tot na de Olympische Spelen in Tokio niet in actie komen.

“Maité blijft wel fysiek actief, maar zal voorlopig niet aan wedstrijden deelnemen”, vertelt Ward Vande Capelle, physical coach van de Belgische zeilsters en deze week met de profwielrenners van Sport Vlaanderen-Baloise op trainingsstage in het Spaanse Calpe. “We moeten alles nog eens bekijken, maar misschien pikt ze na de komende Spelen in Tokio weer in.”

“Misschien pikt Maité na de Spelen weer in”

Carlier geldt al jaren als de doublure van Emma Plasschaert in de Laser Radial-klasse, net zoals Plasschaert indertijd jarenlang in de schaduw van Evi Van Acker stond. Als belofte behaalde ze in 2016 brons op het WK in het Duitse Kiel. Ze eindigde ook al twee keer in de top tien van een Werelbekermanche.

Alleen Plasschaert al zeker

Intussen is Emma Plasschaert als enige Belgische zeilster al zeker van een ticket voor de Spelen. “Zij neemt eind februari deel aan het WK in Australië, waar ze al van voor de feestdagen vertoeft”, vervolgt Vande Capelle. “Dit wordt haar eerste piekmoment van 2020. Daarna neemt ze even rust, gevolgd door een lange, algemene voorbereidingsfase. In principe zullen we voor de Spelen een maand of drie in Tokio of die regio verblijven, maar we zijn nog aan het discussiëren over de precieze invulling ervan.”

Maité Carlier (tweede van rechts), hier met Wannes Van Laer, William De Smet en Emma Plasschaert, tijdens de preolympische stage in 2017, last door privéomstandigheden een rustpauze in. (foto Belga)
Maité Carlier (tweede van rechts), hier met Wannes Van Laer, William De Smet en Emma Plasschaert, tijdens de preolympische stage in 2017, last door privéomstandigheden een rustpauze in. (foto Belga)© BELGA

Oostendenaars Yannick Lefèbvre (49’er-klasse, met Tom Pelsmaekers) en Wannes Van Laer (Laser) kunnen zich in het Italiaanse Genua (19 tot en met 26 april) nog kwalificeren voor de Spelen in Tokio. “Voor beiden is het hun laatste kans. Wannes coach ik zelf niet, maar van Yannick weet ik dat zijn slaagkansen niet onrealistisch zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier