Bokstrainingen voor dames zijn populair in Lichtervelde

Eenmaal per week kunnen de dames zich uitleven in de boksring onder de deskundige leiding van wereldkampioene Delfine Persoon. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Boxing Team Houtland pakt sinds kort uit met bokstrainingen voor dames. De trainingen zijn een succes, in die mate zelfs dat de club op haar limieten dreigt te zitten qua capaciteit.

“Voorlopig maken we niet al te veel reclame, omdat we nog in een kleinere zaal zitten. Maar het is een positief verhaal, de bokstrainingen voor vrouwen”, weet trainster Delfine Persoon, die op 9 juni haar wereldtitel verdedigt. “Ik verlang toch wel om naar een andere zaal te trekken, zodat we eens afwisseling kunnen steken in een opwarming. Met die nieuwe zaal zijn we volop bezig. De subsidies zijn toegekend en onze bouwvergunning is zo goed als rond. We krijgen 200.000 euro subsidie, maar moeten er zelf nog 200.000 uit eigen zak in investeren. Nu moeten we kijken om een lening te krijgen bij de bank, al verloopt dat iets minder vlot.”

De dames halen alvast veel voldoening uit de trainingen, merkt de wereldkampioene. “Je ziet aan hun gezicht dat ze er voldoening uit halen en dat is het belangrijkste. De bokssport is calorieën verbranden, maar ten tweede moet je het graag doen. Anders houd je het niet vol en ik probeer er naar te streven dat het plezant is.”

In het boksen spreek je tevens spiergroepen aan die je anders net iets minder frequent gebruikt. “Voorlopig trainen we maar eenmaal per week en dan hebben ze een week om te recupereren. (lacht) Maar het is een algemene training. Er werd al gevraagd om naar twee trainingen per week te gaan, maar met onze zaal ligt dat moeilijk. En omdat ik zelf ook nog geregeld moet trainen, moet ik nog een tweetal jaar zoeken om de kerk in het midden te houden.”

“Ik zou zelf niet graag een kamp verliezen omdat ik zelf te weinig kan trainen. Overdag moet ik ook nog gaan werken. De uren die ik er in steek, kan ik zelf niet trainen, maar ik doe het zelf ontzettend graag. Anders zou ik het ook niet volhouden.”

Eigen sportcentrum

“Oorspronkelijk – mochten Filiep en ik jonger zijn – hadden we in plaats van een grotere bokszaal zitten kijken om samen een heel sportcentrum op te richten met onder meer een fitness. Langs de andere kant heb ik een mooie zekerheid met mijn werk. We hebben tevens alles bekeken met de boekhouder.”

“Wanneer komen mensen in West-Vlaanderen trainen? Pas na hun werk. In een grootstad als Antwerpen en Gent zou een dergelijk project zeker slagen. In West-Vlaanderen gaat werk voor en ga je nadien pas trainen, terwijl in grootsteden mensen overdag vlug eens een uur vrijmaken om te trainen. Daardoor hebben we beslist om dat risico niet te nemen en ervoor gekozen om de bokszaal te vergroten en daar ons plezier uit te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier