Baseballclub Piranhas bestaat 25 jaar: “Toekomst veiligstellen met goede jeugdwerking”

Baseballclub Piranhas Oostende maakt zich naar aanleiding van de 25ste verjaardag op voor een feestweekend. © ACR
Redactie KW

Baseballclub Piranhas bestaat een kwarteeuw en dat wordt het laatste weekend van juni uitvoerig gevierd. “We zijn een minder bekende sport. Het is wat duwen en trekken om ertussen te geraken. Maar we hebben nu drie teams in competitie, voor ons een grote stap vooruit.”

Het enthousiasme om in Oostende een baseballclub op te richten ontstond destijds in Nieuwpoort door Dirk Gunst en Sven Wilssens bij het toenmalige Sea Eagles. Recreatieve spelers die ze kenden uit het verleden werden aangespoord om mee te doen. Daarnaast werden nieuwe leden warm gemaakt om zich aan te sluiten, wat in het tweede jaar reeds resulteerde in de samenstelling van een competitieploeg. “Sindsdien zijn we beginnen bouwen”, vertelt voorzitter Dirk Gunst.

90 leden

“In het begin was het wat zoeken omdat we enkel een herenteam hadden. Luttele jaren later kwam daar ook jeugd bij. We zijn momenteel gegroeid tot een club van zo’n negentig leden, met toch heel veel jonge spelers.”

Baesballclub Piranhas begon in Duin en Zee, vanaf het tweede jaar verhuisde de club naar de huidige locatie op De Schorre. Acht jaar na hun eerste vraag ernaar heeft men er nu een eigen stek, zij het dat die met enkele andere sportclubs wordt gedeeld. “Met die nieuwe infrastructuur kunnen we een soort van doorstart creëren, verder groeien en onze ambities verder waarmaken”, stelt de voorzitter. “Een eigen dak boven het hoofd biedt ons meer mogelijkheden om in de toekomst diverse activiteiten te doen. Zoals bijvoorbeeld voor de kadetten het organiseren van een eigen tornooi.”

Bij de Piranhas is men in 2013 met een structurele jeugdwerking gestart en stelt men die voorop, om vooral van bij de jongeren een goede en gezonde doorstroming naar de volwassen teams te hebben. “Op die manier willen we onze toekomst veiligstellen. De jongeren kunnen bij ons terecht vanaf 5 jaar, op die leeftijd focussen we ons voornamelijk op fun en coördinatie. Vanaf acht jaar wordt het al iets technischer, het slaan en vangen verbeteren. Vanaf 16 jaar ben je lid van een volwassen team, met nog meer aandacht naar de pitchers en de catchers. Bij ons spelen ze vanaf die leeftijd wedstrijden, zowel recreatief als in competitie.”

Voor de recreanten is dat dan softball, laagdrempelig op een instapniveau voor zij die het eens willen proberen en misschien later naar baseball willen overschakelen of voor oudere spelers die het als een spel willen blijven doen. De 13- tot 15-jarigen zijn bij de Oostendse club voor het vijfde seizoen in competitie gegaan. “Ondanks de soms verre verplaatsingen zijn we blij dat we die keuze hebben gemaakt”, vindt de voorzitter. “Die kadetten werden in hun reeks twee keer kampioen. Het heeft sedert 2006 zo’n 17 jaar geduurd alvorens we opnieuw een team van 16+ jaar voor het tweede seizoen opnieuw in competitie hebben, zij het met heren en dames in de vierde divisie. Het is vooral een zeer jonge ploeg, met weinig drop-outs. Met de miniemen tot twaalf jaar proberen we het dit seizoen een eerste keer in competitie. Dit alles samen. Daar hadden we eigenlijk vijf jaar geleden niet durven van dromen.”

Jeugdbewegingen

Als we buiten de club kijken, dan merken we dat vooral in jeugdbewegingen en scholen aan baseball wordt gedaan. Daar is er echter weinig doorstroming naar een club. “Het wordt nochtans als aangenaam ervaren”, weet secretaris Marc Leniere. “Het is een ploegsport, een soort van spel dat gemengd kan gespeeld worden. Het is aan ons om baseball over te brengen, zodat de mensen de sport leren kennen, het appreciëren. In die zin doen we diverse initiaties. Bijvoorbeeld in scholen tijdens de lessen LO en bij diverse sportdiensten, zoals die van Oostende, Oudenburg, Gistel, Middelkerke en Bredene proberen we onze sport te promoten.”

Feestweekend

Wie kennis wil maken met de werking van Piranhas Oostende kan op De Schorre terecht. Alsook tijdens het 25-jarig feestweekend, op 29 en 30 juni. Met op zaterdag vanaf 15 uur vooral een gezellig samenzijn en een fancy fair. Op zondag is er een kadettenwedstrijd tegen Oudenaarde Frogs, met in de namiddag om 13 uur een All-Stargame gevolgd door galawedstrijd, met spelers die de voorbije 25 jaar bij Piranhas actief waren. (Alain Creytens)

Baseballclub Piranhas

Ontstaan: 1999.

Locatie: Sportpark De Schorre, veld 26, Schorredijkstraat in Oostende.

Clubhuis: ter hoogte van de Klemskerkestraat, samen met vier andere clubs.

Bestuur: Dirk Gunst (voorzitter), Marc Leniere (secretaris), Sylvia Derycker (penningmeester), Jason Jacobs, Sven Wilssens, Virginie Hoornaert.

Teams: Rookies (jongens en meisjes U7), Majors (U9), Miniemen (U12), Kadetten (U15), All-Stars (recreatief dames en heren vanaf 14 jaar), BB Seniors (dames en heren vanaf 15 jaar).

Website: piranhas.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier