Bart Goegebeur en Galey Deslypere over hun gedeelde liefde: “Je kan je uitleven en je creëert zelfvertrouwen met jiujitsu”
Bart Goegebeur is actief in Gracie Jiu Jitsu in Oostende, waar hij zich toelegt op de discipline Braziliaanse Jiu Jitsu. Met brons op het voorbije EK trekt hij dit jaar naar het WK, met hopelijk een deelname aan de World Games. Zijn partner Galey Deslypere beoefent eveneens de sport en begon binnen de club met Ladies Only, waarbij een avond per week met enkel vrouwen getraind wordt.
Voetballen bij KV Oostende en aan gymnastiek doen in de Mr. V-Arena: dat waren de sporten waarmee Bart Goegebeur aanvankelijk begon. Een ernstige knieblessure noopte hem echter om over te schakelen naar iets anders en zo maakte hij op zijn zestiende kennis met UFC Mixed Martial Arts. Later ontdekte hij bij hem in de buurt een academie waar Braziliaanse Jiu Jitsu wordt aangeleerd, waarbij de deelnemers zich verdedigen vanop de grond. “Dit is de meest efficiënte vechtsport”, vindt hij. “Het is een combinatie van worstelen, judo en eigenlijk alles wat zich op de grond afspeelt. We werpen onze tegenstanders tegen de grond, controleren ze daar en maken het daar ook af. Het is iets technischer dan gewone jiujitsu.In competitie bijvoorbeeld heb je afhankelijk van je gordel een bepaalde tijd die je moet vechten. Als je iemand kan laten afkloppen, stopt het.”
Bart Goegebeur (27) werkt als fleet-coördinator bij Raes Autogroep in Oostende en draagt sinds april vorig jaar een zwarte gordel. “Voor ik ga werken doe ik krachttraining en oefeningen voor core stability. Na de werkdag trek ik naar de club. Ik ben ook lid van het nationaal team om aan de World Games te kunnen deelnemen. Zo nam ik in november vorig jaar ook deel aan het EK. Dit jaar staat me in oktober nog het wereldkampioenschap te wachten. Als ik daar een puike prestatie lever of een medaille behaal, kan ik eventueel meedoen aan de World Games, in 2025 in China. Voorlopig is jiujitsu namelijk nog geen olympische sport.” Vooral het gordelsysteem bij jiujitsu is iets wat hem motiveert, zegt Bart. “Je kijkt toch telkens uit naar de volgende.”
“Na elf jaar is er met de mensen om ons heen een hecht netwerk opgebouwd. Het sociale contact is er en we leren iedere dag bij”, zegt Bart. Zijn partner Galey knikt. “Wij hebben een uitzonderlijk familiaire club. Met deze sport leer je niet alleen je lichaam kennen, je kan je er ook in uitleven en je creëert enorm veel zelfvertrouwen.” Toen haar leraar in het dansen stopte, sloot ze zich zo’n acht jaar geleden bij Gracie Jiu Jitsu aan waar ze eveneens de Braziliaanse discipline beoefent. “Vroeger deed ik aan competitie, maar ik ben daarmee gestopt, voornamelijk omwille van lichamelijke klachten. Het is veiliger voor mij om het recreatief te houden, hoewel het nog steeds prikkelt om aan competitie te doen. Zeker als ik Bart dan bezig zie.”
Ideaal voor vrouwen
Galey Deslypere (25) uit Oostende werkt als projectcoördinator bij vzw De Stuyverij. Volgens haar zijn er in jiujitsu zeer weinig vrouwen in competitie. “Zeker als het niveau stijgt. Als ik het nog eens wil doen, zijn er geen tegenstanders. Het is nog steeds een sport die door mannen gedomineerd wordt. Het is soms ook intimiderend om als vrouw in een gevechtssportclub te komen. Ook al omdat er een dicht contact is met mannen, die vaak toch zwaarder, groter en sterker zijn. Heel veel vrouwen haken daardoor af. Ik had bij mijn start het geluk dat Bart er was. Dat maakte voor mij de drempel lager.”
Ondertussen is Galey, sinds kort met bruine gordel, Ladies Only gestart, ook al omdat ze zag dat veel dames na enkele sessies niet meer terugkwamen. Ze geeft nu les aan enkel vrouwen, telkens op vrijdag van 19.30 tot 21 uur bij Gracie Jiu Jitsu. “Ondertussen zijn we met ongeveer vijftien. Het is laagdrempelig om in te stappen en het is leuk om samen te trainen, een vriendschap op te bouwen en het is de ideale sport voor vrouwen. Ook al omdat je leert je gewicht ten volste te gebruiken om zwaardere tegenstanders te domineren of hen op de grond te laten afkloppen.” (Alain Creytens)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier