Alexander Doom en Helena Ponette lopen met Belgian Waffles nipt medaille mis in Mixed Relay en worden vierde in finale

Helena Ponette en Alexander Doom (helemaal rechts) werden vierde in de finale. © BELGA

De Belgische estafetteploeg in de mixed relay heeft zaterdag nipt naast een medaille gegrepen in de finale van de 4×400 meter op de Olympische Spelen in Parijs. Het Belgische viertal (Jonathan Sacoor, Helena Ponette, Alexander Doom en Naomi Van Den Broeck) eindigde als vierde, in een nieuwe Belgische recordtijd van 3:09.36.

Startloper Doom, die in de finale de plaats innam van Kevin Borlée, ging uitstekend van start en wisselde het stokje als tweede aan Helena Ponette. Die kon als derde meegeven met Jonathan Sacoor. Sacoor lanceerde Naomi Van Den Broeck vervolgens als tweede. Die moest in een spannend slot nog twee plekjes prijsgeven.

De Belgian Waffles finishten uiteindelijk als vierde in een nieuwe nationale recordtijd (3:09.36). Nederland begon als vierde aan de slotronde, maar had met Femke Bol nog een serieuze troefkaart in handen. Bol snelde in de laatste rechte lijn nog naar olympisch goud in 3:07.43, twee honderdsten boven het wereldrecord, dat de Verenigde Staten in de reeksen neerzette. De VS pakten zilver in 3:07.74, voor Groot-Brittannië dat een nieuwe nationaal record liep van 3:09.39.

Tussen de reeksen en de finale mocht elk land een wijziging aan zijn ploeg doorvoeren. Bij de Belgen nam Alexander Doom in de finale de plaats in van Kevin Borlée. De Europese kampioen op de 400 meter sukkelt sinds het EK in Rome een beetje met de adductoren en de pijn is nog niet helemaal verdwenen. Hij mikt in Parijs ook nog op de estafette met de Belgian Tornados, maar is ook op de individuele 400 meter een medaillekandidaat.

“We kwamen heel dicht bij een podiumplaats, dus natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld,” zegt startloper Alexander Doom. “Onze aflossingen verliepen perfect, iedereen heeft zich overtroffen. Misschien dat ik mijn eerste honderd meter wat agressiever kon zijn, maar dan nog kwamen we heel dicht. Dit geeft me vertrouwen voor het vervolg.”

Helena Ponette nam het stokje over van Doom. “Ik had er vertrouwen in dat Alexander me in de best mogelijke positie zou laten starten. Terwijl de anderen alsmaar van plaats wisselden, kon ik mijn energie sparen. Het is heel goed verlopen en de aflossing met Jonathan ook.”

Bij Jonathan Sacoor woog de teleurstelling het zwaarst door. “Weer vierde worden is enorm frustrerend. Het is lang niet de eerste keer dat het ons overkomt. Ik vind deze aflossing wel leuk en we hebben het heel goed gedaan, maar je wil altijd nog beter. Het geeft ons ook wel vertrouwen voor het vervolg van deze Spelen. We willen hier allemaal nog een mooi parcours afleggen.”

“De concurrentie was stevig. We hebben alles gegeven en konden niet beter verwachten,” oordeelde slotloopster Naomi Van den Broeck. “Ik vertrok iets te vroeg, had wat langer op Jonathan kunnen wachten, maar ik denk niet dat dat veel uitgemaakt heeft. De race verliep niet helemaal zoals ik verwachtte, maar uiteindelijk had ik wat ik wilde: een Amerikaanse net voor me. De Britse ging me al vlug voorbij en toen kwam Femke Bol. Die ging wel heel snel. Het is niet leuk om ingehaald te worden, maar ik heb mijn best gedaan.”