17-jarige haalt tweede plaats in eerste wedstrijd Oostende Koerse

Redactie KW

De 17-jarige Valerie Debruyne uit Olsene beleefde maandag de dag van haar leven op Oostende Koerse.

Valerie is aan haar tweede jaar toe als jockey en ze werd als jonge leerling-jockey (apprentice) geselecteerd om op Oostende Koerse aan te treden in de eerste race : het IFAHR Ladies World Championship. Valerie reed op Paramour en behaalde een schitterende, tweede plaats. Voor en na de race praatten we met de overgelukkige Valerie.

“Ik ben 17 en woon in Olsene, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen”, vertelt ze. “Mijn grote passie, van jongs af aan, was de paardensport. Eerst op een manège, later samen met mijn zus met een eigen paard. We namen ook deel aan jumpings en zo heb ik de vraag gekregen van Priscilla Peelman, eigenares van koerspaarden, om voor haar te rijden, de paarden te trainen en de nodige testen af te leggen om jockey te worden. Zij is nu ook mijn trainster. Vorig jaar ben ik officieel gestart als jockey.”

Dit jaar zat er nog geen podium in, mede door een voetblessure

“Ik behaalde tal van podiumplaatsen in Oostende en op het einde van het seizoen, één winner in Mongs. Dit jaar zat er nog geen podium in, mede door een voetblessure, waardoor ik een maand out was. Het vroeg ook nog wat tijd om weer in conditie te geraken. Om races te rijden moet je echt topfit zijn. Het vergt heel wat kracht en lenigheid. Vandaag heb ik eindelijk mijn eerste prijs gepakt, een tweede plaats in de eerste race van de Arabieren. Het verschil was miniem, jammer! De Arabieren organiseren deze races over heel de wereld voor jonge leerling-jockeys, én lady-jockeys, altijd met Arabische paarden. Wie een race wint, is meteen gekwalificeerd voor deelname aan de finale, het WK in Abu Dhabi, eind november.

Ik word ook gevraagd door andere eigenaars, omdat ik zeer licht ben

“Het is een eer om voor de derde keer uitgekozen te worden. Ik kende het paard Paramour T niet maar ik heb me goed voorbereid, via de trainer en via videofilms van de voorbije races. Ik wist dat ze altijd top-5 haalt. Ik had er een goed gevoel bij en reed een bijna perfecte race. Deze tweede plaats maakt me zeer gelukkig betekent een fantastische beloning voor al mijn inspanningen van de voorbije jaren.”

“Ik rijd meestal met de paarden van mijn trainster. Ik word ook gevraagd door andere eigenaars, omdat ik zeer licht ben. Ik weeg amper 52 kg en dat is een voordeel. Ik besef wel dat ik nog veel moet leren. Paardrijden zal altijd mijn grote passie blijven. Wat is er leuker dan op een paard langs de Leie te wandelen? Voor mij is een paard even verstandig en lief als een mens. Ik kan er in elk geval goed mee praten, ze begrijpen me.”

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier