Paaskampen blijven (deels) overeind in Kortrijk, speelpleinwerking Wasper sneuvelt

Speelpleinwerking Wasper annuleerde alle activiteiten voor de komende paasvakantie.© AN
Speelpleinwerking Wasper annuleerde alle activiteiten voor de komende paasvakantie.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds de laatste Veiligheidsraad zitten veel ouders met de handen in het haar. Ze kunnen deze verlengde vakantie immers haast nergens terecht met hun kroost. Ook in Kortrijk worden de opvangmogelijkheden voor kinderen stevig ingeperkt. “Maar 85 procent van de paaskampen van de stad en haar partners gaan door”, belooft schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

De sportdienst van Stad Kortrijk coördineerde normaal vanaf volgende week 108 kampen, verspreid over twee weken met ongeveer 1.400 inschrijvingen.

280 kinderen moeten thuis blijven

Daarvan zijn er zeventien kampen die volledig geannuleerd worden. Daar lijden zowat 200 deelnemers onder. Zij krijgen nog deze week via mail het bericht van annulering. Ze krijgen het volledige inschrijvingsbedrag terugbetaald.

Daarnaast worden heel wat kampen ook gedeeltelijk geannuleerd omdat ze maar tien in plaats van veertien deelnemers mogen tellen. De vier laatst ingeschreven kinderen kunnen niet deelnemen. Het gaat in totaal om ongeveer 80 deelnemers.

“Daarnaast noteren we ook een aantal spontane annuleringen van bezorgde ouders die hun kind zelf kunnen opvangen tijdens deze paasvakantie”, weet de schepen.

“De vrijgekomen plaatsen worden in eerste instantie aangeboden aan diegenen die een plaats kwijtspeelden en mogelijks kunnen intekenen op een ander aanbod. Momenteel is de webshop afgesloten om die interne aanpassing te kunnen doorvoeren. Vanaf ergens volgende week wordt de webshop weer open gesteld voor de resterende plaatsen die er nog zullen zijn”, legt hij uit.

Bubbels van tien

Er zijn twee maatregelen die het voor heel wat organisatoren van kampen moeilijk maken om nog iets te voorzien. Ten eerste mogen kinderen jonger dan 13 slechts in bubbels van tien op kamp. Daarnaast mogen zij die ouder zijn enkel nog buiten sporten, ook in bubbels van tien.

De groepen van de kampen die de sportdienst in normale omstandigheden voorziet, tellen veertien leden. “Daarom dienen inderhaast extra begeleiders ingezet te worden. We hebben ook de locaties opnieuw opgedeeld”, aldus de schepen. “Een echt huzarenstukje.”

“Ik begrijp dat het voor jonge ouders niet evident is om tijdens de vakantie, zo kortbij, een oplossing te vinden. Daarom ben ik tevreden dat we de schade hebben kunnen inperken, en dit samen met de vele aanbieders van vakantiekampen. Zowat 85 procent van onze kampen zullen plaatsvinden en dit in veilige omstandigheden conform de oplegde maatregelen. Het is een opsteker dat vele kinderen toch op een leuke manier hun vrije tijd zullen kunnen beleven tijdens de paasvakantie én dat de ouders kunnen gaan werken.”

Wasper sneuvelt

Veel andere organisaties lijken helaas niet zo snel te kunnen schakelen. Zo zag speelpleinwerking Wasper zich genoodzaakt alle activiteiten in de paasvakantie te annuleren. Hun vrijwilligers vangen in normale omstandigheden tot 300 kinderen en jongeren per dag op.

“Na een crisisoverleg dat vanmorgen plaatsvond, beslisten we de speelpleinwerking voor de paasvakantie te annuleren. Met enorm veel pijn in ons speelpleinhart”, klonk het op sociale media.

“We begrijpen dat de beslissing voor veel ouders en begeleiders niet leuk is en hen in de problemen brengt rond opvang van hun kinderen. We stonden klaar om kinderen een plezante paasvakantie te bezorgen, maar dat kan nu jammer genoeg niet meer. We stellen ons enthousiasme even uit tot de zomervakantie want, als de maatregelen het toelaten, kan je dan de kinderen terug naar Wasper laten komen.”

Wie nog dagtickets voor de speelpleinwerking heeft liggen, hoeft zich geen zorgen te maken. Die blijven hun waarde behouden voor de komende vakanties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.