Zij dreigen hun huis te verliezen voor bredere weg: “Ik ben 73… Waar moet ik naartoe?”

Dominique Dendauw is een van de eigenaars: "We waren van plan onze woning te verkopen. Daar moeten we nu ook niet meer aan beginnen." © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het nieuws dat er 54 woningen in het centrum van Anzegem onteigend dreigen te worden, kwam voor de bewoners van de Kerkstraat woensdagavond aan als een mokerslag. “Wij wonen hier dertig jaar, we zijn 68 en 73. Waar moeten wij in godsnaam nog naartoe?”

Ge moet kijken. Hoelang staan we hier buiten? Vijf minuten? Ik kan het aantal camions dat hier in die tijd is gepasseerd, niet op mijn twee handen tellen. Ik zou hier mijn kleinkinderen niet durven laten fietsen. En op die autostrade die ze hier willen leggen, nog veel minder.” Josiane (68) zucht terwijl ze naar haar Kerkstraat in hartje Anzegem kijkt.

Advies gemeenteraad

Woensdagavond kregen zij en haar 73-jarige man Julien te horen dat ook hun woning met onteigening bedreigd wordt. Het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer wil met een bredere Kerkstraat, Kruisweg en Dorpsplein de mobiliteitsknoop waar Anzegem al decennia mee worstelt, ontwarren. Om die straten breder te kunnen maken, zouden 54 woningen moeten onteigend worden. De Anzegemse gemeenteraad buigt zich volgende week dinsdag 13 oktober over het plan. Beslissen kunnen ze niet, advies aan de Provincie wel.

Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) nodigde woensdag alle bewoners van de drie centrumstraten uit op een infovergadering. “Ik vond het belangrijk om de betrokken Anzegemnaren dit persoonlijk mee te delen”, zei hij eerder. “En ook ik betreur de snelheid waarmee dit alles moet gebeuren.”

“Echt overleg was het gisteren (woensdag, red.) niet. Het was meer een mededeling.” In tweede bocht van de Kerkstraat wonen Martie Van Zyl en Dominique Dendauw samen met hun twee tieners. “Hoe de sfeer er was? Vreemd”, zegt Martie. “De burgemeester zegt dat ze dit nieuwe plan nog maar pas kennen, maar daar hecht lang niet iedereen evenveel geloof aan. Tja, wat moeten we? Veel tijd om actie te voeren, hebben we niet, hé.”

Boskever

Haar echtgenoot komt erbij zitten. Hij zucht es diep, kijkt in zijn tas koffie en zegt dan, met enige gelatenheid. “Wij hebben hier niets in te piepen, jong. Ik heb het eigenlijk zelfs een beetje gehad met mij ertegen te verzetten. Al dertig, veertig jaar babbelen ze over die ring, en al die jaren is er discussie en miserie. Heel Anzegem hing vol met zwarte vlaggen, wij waren een van de enige gezinnen met een witte vlag.”

“Ja, ik ben voor de ring. En niet alleen omdat ik hier woon en nu mijn huis dreig te verliezen. Ik ben voor de ring rond Anzegem omdat dat gewoon de beste oplossing is. Trouwens, van die plannen waar ze nu mee afkomen, kenden wij het bestaan zelfs niet. Wij waren eigenlijk van plan om ons huis te koop te zetten. Daar moeten we nu niet meer aan beginnen.”

De Kerkstraat is een van de drie straten waar woningen zouden moeten wijken voor een bredere weg. In totaal zijn 54 woningen bedreigd met onteigening.
De Kerkstraat is een van de drie straten waar woningen zouden moeten wijken voor een bredere weg. In totaal zijn 54 woningen bedreigd met onteigening.© Olaf Verhaeghe

Hij werkt als trucker, zegt hij. En dus weet hij als geen ander hoe het er op de weg aan toegaat. “Zo’n brede gewestweg door uw centrum, dat zal het er hier niet veiliger op maken. Integendeel”, zegt hij. “Je nodigt alleen nog meer verkeer uit. En of je nu camera’s of trajectcontrole zet: dat zal geen verschil maken. Neen, ze beschermen liever een soort boskever en wat landbouwgrond dan ervoor te zorgen dat de mensen die hier al jaren wonen het goed stellen.”

Compensatie

De plannen die voorliggen, spreken over een weg van ruim 6 meter breed, met fietspaden en voetpaden langs beide kanten. Daar is vandaag op verschillende plaatsen langs het traject hoegenaamd geen plaats voor. En dus zullen huizen moeten wijken. “Compensatie? Wat moeten we daar van verwachten? Ik zou het niet weten”, zegt Julien. “Conform de marktwaarde, zegt men, maar wat is de marktwaarde van een huisje dat langs een drukke steenweg komt te liggen? Trouwens, wij zijn 68 en 73 jaar. Waar moeten wij in godsnaam naartoe? Nog iets nieuws kopen? Naar het rusthuis? Daar zijn we nog te jong voor hé.”

Hij glimlacht, maar je voelt dat het maar een zuur lachje is. Voor Julien en Josiane die al dertig jaar lief en leed delen in hun huis aan de Kerkstraat, kwam het nieuws woensdagavond bijzonder hard binnen. “Dit is geen oplossing, absoluut niet. Het centrum van Anzegem zal niet veiliger worden, het verkeer zal altijd en nog veel meer dan nu zijn weg langs hier vinden. Ik hoop dat het gemeentebestuur eens diep nadenkt over hun advies. Diep, diep nadenken.”

Anja Vanheuverbeke in krantenwinkel 't Cursiefje. Al 23 jaar baat ze haar eigen zaak uit.
Anja Vanheuverbeke in krantenwinkel ‘t Cursiefje. Al 23 jaar baat ze haar eigen zaak uit.© Olaf Verhaeghe

Vernieuwde gevel, zwarte vlaggen

Anja Vanheuverbeke (47) van krantenwinkel ‘t Cursiefje steekt uit goede gewoonte haar hand op naar het koppel uit haar straat. Ook zij was woensdagavond aanwezig op het infomoment. Geboren en getogen, zegt ze wanneer ik vraag naar haar link met Anzegem. “23 jaar baat ik nu mijn winkeltje uit, in het huis naast dat waar ik ben opgegroeid”, zegt ze niet zonder trots. “En tot gisteren was ik aan het kijken om te investeren in een vernieuwde gevel. Die plannen kunnen we weggooien zeker?”

“Het is de ring rond Anzegem of het is dit. Zo lijkt het toch. Wij kregen dinsdag de uitnodiging voor die infosessie, wisten wij veel dat dit het nieuws zou zijn. Dit komt voor ieder van ons compleet uit de lucht gevallen. Vergeet niet dat dit mijn inkomen is. En hier verderop heb je ook de apotheek die de dupe dreigt te worden. Dat zijn drama’s hé. 54 huizen in het hart van je gemeente, of twee huizen en landbouwgrond aan de rand, ik zou het wel weten”, zucht ze.

Vanaf donderdag wil Anja samen met andere betrokennen actie voeren. “Hoe? Dat weet ik nog niet. We zullen ook zwarte vlaggen moeten uithangen, zeker? We moeten iets doen. Iedereen moet weten dat we dit niet zomaar kunnen slikken.”

De Kerkstraat moet breder worden om de situatie verkeersveiliger te maken. Maar daar hebben de buurtbewoners weinig vertrouwen in.
De Kerkstraat moet breder worden om de situatie verkeersveiliger te maken. Maar daar hebben de buurtbewoners weinig vertrouwen in.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier