Wij testten het allerslechtste fietspad… en reden lek na 300 meter

Onze reporter reed zich na 300 meter een lekke band. © mlt
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het allerslechtste fietspad van West-Vlaanderen vind je langs de Pannestraat in Veurne. Dat besloten jullie, onze lezers, na de actie ‘Op het slechte pad’. Daarbij bracht deze krant de slechtste fietspaden van de provincie in kaart. Om te controleren of dit fietspad écht deze bedenkelijke eretitel waard is, haalden we de fiets uit de garage en legden we het hele parcours af. Grotendeels te voet, want na 300 meter hadden we al een platte band…

Hier had normaal een verslag vanop de fiets moeten staan. Een leuke invalshoek, leek het ons, ware het niet dat de Pannestraat zijn titel van ‘slechtste fietspad van West-Vlaanderen’ meteen alle eer aandeed…

Alles waaraan de West-Vlaamse fietsers zich ergeren, kom je op deze ene weg tegen

Driehonderd meter en nog maar een handvol putten verder hoor ik een kletterend geluid ter hoogte van mijn achterwiel. Wat vuiligheid of een takje – de berm ligt vol zwerfafval – dat tussen mijn wiel en het spatbord blijft haperen, denk ik. Blijkt dat mijn achterband aan het lossen is. Als ik van mijn fiets spring, raakt mijn velg al het betonnen fietspad. Pneu crevé. Einde van de ‘inleefreportage’. Gelukkig volgt een collega met een camera in mijn spoor (bekijk het filmpje hieronder), anders zou je nog denken dat ik hier overdrijf en zelf mijn band loste.

https://www.youtube.com/watch?v=WuY1KuynwTg

Alles waaraan de West-Vlaamse fietsers zich ergeren, kom je op deze ene weg tegen. In Veurne bestaat uit het fietspad uit betonnen platen, die niet goed op elkaar aansluiten of niet op dezelfde hoogte liggen. Je dokkert van de ene plaat naar de andere. In de brede voegen groeit het gras en onkruid.

Hier moet je niet met eieren in je fietszak rijden

“Hier moet je niet met eieren in je fietszak rijden”, zegt Maureen Legein. Ze is op weg naar haar yogales in De Panne. “Eén à twee keer per week moet ik deze erbarmelijke weg vol putten en bulten nemen: naar de les of naar mijn dochter in De Panne. Het enige alternatief zijn de hele kleine baantjes, maar dat is een serieuze ommetoer.”

Wij testten het allerslechtste fietspad... en reden lek na 300 meter

Rode toplaag

Richting De Panne ligt op de betonnen stukken een rode toplaag. Of toch wat er nog van overblijft. Grote stukken rood asfalt zijn verdwenen, waardoor je op je fiets schudt alsof je een kasseistrook van Paris-Roubaix aan het bedwingen bent. Pavée de Panne. “Ze hadden die rode laag er nooit mogen op leggen”, zeggen Ivonne (82) en haar broer Jerom Druwé (90), die langs de Pannestraat wonen en dagelijks fietsers levensgevaarlijke manoeuvres zien doen. “Het zware verkeer rijdt het fietspad kapot, waardoor sommige fietsers op de weg rijden. Zo is er iets verder al iemand om het leven gekomen…”

Op sommige stukken werd de hele rode laag afgefreesd, maar daardoor is het fietspad een grof wasbord geworden.

Gevaarlijk druk verkeer

Waar er werken plaatsvonden, vullen bakstenen de gemaakte gaten. “Dit is een van de slechtste stukken die ik passeer bij mijn tochten”, zegt wielertoerist Dirk Deldaele (53). “Op dit stuk sterf ik altijd. Niet door de staat van de weg, wel door de wind in deze open vlakte. Ook dat is gevaarlijk voor de fietsers, want je moet erg stuurvast zijn om niet van het fietspad te worden geblazen.” Terwijl we praten met de twee wielertoeristen, zien we de postbode passeren… op een mountainbike. “Anders is het langs deze baan niet te doen”, roept hij ons toe.

De postbode passeert ons… op een mountainbike

“Niet alleen de weg en het fietspad liggen er erbarmelijk bij, het is ook gewoonweg gevaarlijk door het drukke verkeer dat hier vlak naast de fietsers aan een veel te hoge snelheid raast”, vindt de 14-jarige Emiel Dequeecker uit De Panne.

“Ik ben op weg naar de loods van mijn papa, en daarvoor móét ik langs deze baan rijden. Als ik naar mijn school in Veurne fiets, neem ik altijddeboerenwegeltjes. Ik mijd deze baan.”

Als we onze fiets met de lekke achterband in de koffer steken en aan de toegelaten snelheid naar de redactie rijden, worden we op een kilometer twee keer ingehaald. Een snelweg. Onze conclusie: de Pannestraat is een meer dan terechte laureaat in de verkiezing van ‘slechtste fietspad van West-Vlaanderen’.

(Lees verder onder de foto)

Wij testten het allerslechtste fietspad... en reden lek na 300 meter

Zo stemden onze lezers

Pannestraat, Veurne 36%

Neringenstraat, Aarsele 28%

Torhoutstraat, Kortemark 14%

Beukenhofstraat, Vichte 7%

Baron Ruzettelaan, Brugge 5%

Zonnebekestraat, Langemark 5%

Oostrozebekestraat, Ingelmunster 4%

Groenestraat, Menen 1%

* 2.744 mensen namen deel aan de poll op www.kw.be

“In 2019 start de heraanleg”

Goed nieuws voor de fietsers op de Pannestraat. De weg – en de fietspaden – worden aangepakt. “Dit jaar willen we de werken aanbesteden, om dan in 2019 te kunnen starten”, stelt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat verantwoordelijk is voor deze gewestweg. “Op dit moment zitten het opmaken van de raming, de onteigeningen en de aanvragen van de omgevingsvergunningen in de laatste fase. Het plan is om in Veurne een rotonde aan te leggen, en dan het fietspad tot in De Panne te vernieuwen. Tussen Veurne en De Panne komen er vrijliggende paden. Er komen nieuwe rioleringen en een structureel onderhoud van de weg.”

Benieuwd naar de slechtste fietspaden in jouw streek?

Bekijk hieronder de volledige kaart.