Loppemstraat in Oostkamp tijdelijk open voor verkeer tijdens bouwverlof

Tijdens het bouwverlof is de Loppemstraat in Oostkamp weer open voor al het verkeer. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Tijdens het bouwverlof is de Loppemstraat in Oostkamp weer open voor al het verkeer. Vanaf 6 augustus wordt de straat opnieuw voor drie weken afgesloten om de infrastructuurwerken te kunnen afronden. De nieuwe einddatum die de aannemer garandeert, is vrijdag 23 augustus.

De voorbije tijd rezen al heel wat frustraties in verband met de werken aan de Loppemstraat tussen Oostkamp en Loppem. Frustraties die gedeeld worden door de gemeente Oostkamp. De werken hadden al lang klaar moeten zijn en ook het bestuur is ontgoocheld dat dit nog steeds niet het geval is. De weg van en naar Loppem is nu tijdelijk open voor al het verkeer, dit gedurende het hele bouwverlof. Deze afspraken zijn er gekomen in overleg met de provincie West-Vlaanderen, die de bouwheer is in dit project en in samenspraak met de aannemer Willemen Infra NV. Er moet wel rekening gehouden worden dat er door een werfzone gereden wordt met de nodige aandacht voor de lokale signalisatie en een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.

Slecht weer

Door het natte voorjaar kon op heel wat dagen niet gewerkt worden. Werken in landelijk gebied zijn op dat vlak veel meer afhankelijk van het weer dan in een centrum, maar dit is nu wel extreem. Ook na de heropstart van de werken in het landelijke deel had de aannemer nog dertien verletdagen wegens slecht weer. Hij moest ook zijn werkwijze aanpassen aan de natte omstandigheden. In combinatie met nog andere factoren en een niet-optimale werforganisatie werd de deadline van het bouwverlof dus niet gehaald. Door de vele verletdagen wegens de slechte weersomstandigheden kan de boeteclausule niet in werking treden. Zolang de aannemer wettelijke werkdagen over heeft, kan de provincie geen sancties nemen. Want de aannemer heeft recht op die werkdagen om het project af te werken.

Compromis

“De gemeente Oostkamp wil absoluut dat de straat open is tegen de start van het nieuwe schooljaar. Maar opnieuw een periode met helemaal geen autoverkeer was een brug te ver. We gingen samen met de provincie en de aannemer op zoek naar een compromis voor de afwerking van de werken. Zo wordt de straat vanaf dinsdag 6 augustus opnieuw afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Dit enkel tijdens de werkuren, van 8 tot 16.30 uur. Daarbuiten is de straat open voor gemotoriseerd verkeer”, vernemen we van schepen Delphine Roels die openbaar domein in haar bevoegdheid heeft.

De aannemer heeft dan tot en met 23 augustus, nog twaalf werkdagen, om het project te kunnen afwerken zoals het hoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier