Koksijde zet zelf vervangbus in na tramverbod door ‘onveilige’ werf: “Ik voel me gechanteerd”
De burgemeester van Koksijde verbood de doorgang van de kusttram, omdat een werf van De Lijn onveilig zou zijn. Hij verwachtte vervangbussen van De Lijn aan een aantal haltes, waar nu geen tram passeert, maar dat zagen bestuurders van De Lijn niet zitten. Dus zette de burgemeester met grote tegenzin een eigen bus in. “Ik voel me gechanteerd.”
“Ik had dit weekend graag naar het BK veldrijden gekeken, maar dat viel helaas in duigen”, zegt Peter de Waepenaere, chauffeur van de gemeentebus en medewerker van de dienst Logistiek. Het gemeentebestuur van Koksijde riep Peter en andere chauffeurs op om met het busje van de buitenschoolse kinderopvang mensen te vervoeren, die momenteel de tram en de bus niet kunnen nemen. “Ik heb afgelopen weekend toch een honderdtal mensen vervoerd. Ze waren me heel dankbaar, want velen zijn niet op de hoogte van de lokale mobiliteitsproblemen.”
Die onverwachte problemen begonnen op 6 januari, toen burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester) de doortocht van de kusttram verbood op een werf van De Lijn in Oostduinkerke-Bad. “Die werken zijn nodig, zodat de tram niet zou ontsporen. Maar intussen zijn andere zaken ontspoord”, aldus Vanden Bussche. “Samen met de politie en arbeidsinspectie stelde ik vast dat de veiligheid van de arbeiders op de werf en van de voetgangers bij het oversteken van de Albert I-laan niet gegarandeerd is tijdens de doortocht van de tram. Ook de signalisatie was onvoldoende, wat vrijdagavond al leidde tot een klein ongeval. Het is de taak van De Lijn om vervangbussen in te zetten wanneer de tram niet rijdt. Helaas moest ik de voorbije dagen vaststellen dat vijf haltes in mijn gemeenten niet voorzien waren van openbaar vervoer. Daarom schakelden wij afgelopen weekend zelf een busje in van de gemeente, maar dit kan niet blijven duren.”
Opvallend: Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn en inwoner van Oostduinkerke, was bijzonder kritisch tegenover Vanden Bussche op sociale media. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van de kusttram dat een vergelijkbare werf zomaar wordt stilgelegd. Er was vanaf dag 1 al een optreden, terwijl alle veiligheidsmaatregelen waren genomen. Het eigen mismanagement van dit dossier roept blijkbaar wraakgevoelens op. Er bestaat een oplossing, die in elke andere kustgemeente wordt toegepast: laat de kusttram rijden en zet je macho gevoelens opzij”, klonk het onder meer.
Er dook ook een brief op van ‘uw bus- en tramchauffeur’, die te ver zou moeten omrijden, met de boodschap: “Aangezien de burgemeester niet voor rede vatbaar is, kunnen wij helaas de tramhaltes niet bedienen. Gelieve u te wenden tot de burgemeester om uw ongenoegen te uiten, hij is verantwoordelijk.”
“Ik voel me gechanteerd doordat De Lijn geen vervangbussen stuurt”, aldus Vanden Bussche. “Ik hou voorlopig vast aan het tramverbod want ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid. Intussen laat De Lijn de mensen letterlijk in de kou staan.We gaven De Lijn enkele voorwaarden rond veiligheid op de werf, waaronder het voorzien van stewards aan de oversteekplaatsen. Als onafhankelijke veiligheidsexperten het licht op groen zetten, kan de tram voor mijn part opnieuw door.”
Vandaag, maandag, vindt een overleg plaats. De Lijn, die de werf wel als veilig beschouwt, heeft goede hoop op een oplossing. “De werken duren normaal zes maanden. Als we niet tot een akkoord komen, vraag ik een tussenkomst van de gouverneur”, dreigt Vanden Bussche.
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier