Jaagpad in Wielsbeke onderbroken voor werken aan terminal

De terminal aan de Leie in Wielsbeke wordt gerenoveerd. (gf)
De terminal aan de Leie in Wielsbeke wordt gerenoveerd. (gf)
Redactie KW

Langs de Leie nabij het recyclagepark ligt de binnenvaartterminal van Wielsbeke. Daar worden dagelijks containers op en van boten geladen en gelost. Door de werken aan de terminal wordt het jaagpad voor fietsers en voetgangers onderbroken tot half maart.

Op 4 mei 2020 startte de renovatie en uitbreiding van de River Terminal langs de Leie. De terminal is gelegen nabij het recyclagepark en wordt uitgebaat door De Vlaamse Waterweg en POM West-Vlaanderen. De renovatie gebeurt in het kader van het Seine-Scheldeproject, dat grotere binnenvaartschepen moet toelaten.

Rond het jaar 2000 bouwde Katoen Natie een terminal langs de Leie in Wielsbeke. Zeven jaar geleden nam POM West-Vlaanderen deze concessie van De Vlaamse Waterweg over. Zij besteedde de concessie uit aan transportfirma’s Shipit en Delcatrans. Die bedrijven zorgden ervoor dat de schepen dagelijks geladen en gelost worden. “Voor bijna 20 bedrijven is de terminal een alternatief voor het transport op de weg. Die bedrijven zoeken een meer duurzame oplossing voor hun logistieke ketting”, liet POM West-Vlaanderen in mei 2020 weten.

De ligging van de terminal in Wielsbeke is strategisch gezien belangrijk, vindt schepen van Mobiliteit Daisy Haydon (CD&V).

Omleiding

“De installatie was er al en Wielsbeke is een belangrijk economisch knooppunt. In onze regio is er veel nijverheid en we hebben een goeie aansluiting richting de E17. Ook op het water hebben we een belangrijke ligging met het kruispunt van de Leie en het kanaal Roeselare-Leie”, meent ze.

Een grotere terminal betekent ook meer vrachtverkeer op de N382 en de rotonde aan Unilin. “We zijn in gesprek met het Agentschap Wegen en Verkeer om een extra sorteerstrook richting Wielsbeke centrum te maken op de N382 vanuit Waregem. Dat zou voor een vlottere doorstroming moeten zorgen ”, geeft Haydon nog mee. De werken zorgen ervoor dat fietsers en wandelaars het jaagpad van de Leie moeten verlaten ter hoogte van de 13de Liniestraat en weer op het jaagpad kunnen komen aan de kruising met het kanaal. “De Ooigemstraat is een drukke straat met veel industrie, maar heeft gescheiden fietspaden. De fietsers kunnen zich dus veilig blijven verplaatsen”, aldus de schepen. In maart zal de omleiding voorbij zijn. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier