Escape game drijft spot met enorme verkeershinder in centrum Menen: “Grappig, maar minder leuk voor wie in het verkeer vastzit”

Doordat verschillende werken het verkeer woensdag volledig in de soep lieten draaien, organiseerde een internaut er meteen een ecape game mee. Schepen Patrick Roose zag er wel het grappige van in, maar beseft ook wel de problematiek. “We zullen bekijken of de omleiding niet op een andere manier kan worden aangepakt.” © GF/Archief WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Welkom in de grootste escape game ter wereld: Menen. Doordat verschillende werken het verkeer woensdag volledig in de soep lieten draaien, organiseerde een internaut er meteen een ecape game mee. “De hinder was zodanig extreem dat we enkel maar konden lachen of huilen.”

Met meer dan vijfhonderd deelnemers is de titel van grootste escape game ter wereld niet eens vergezocht. Woensdagmorgen werd gestart met enkele extra openbare werken, projecten die bovenop de reeds lopende werven werden gevoegd. Het resultaat liet niet lang op zich wachten. Wie met de wagen Menen wilde binnenrijden of verlaten, moest heel wat geduld hebben. Chauffeurs die tot wel twee uur moesten aanschuiven, waren geen uitzondering. Meteen ontstond het Facebookevent ‘Escape game: hoe raak ik uit centrum Menen’ en in geen tijd gaven meer dan vijfhonderd personen aan interesse te hebben.

Bedenkingen

De bezieler van de actie, Vanessa Thery, zorgde op die manier voor een ontspannen toets. “Het was dan ook wel erg extreem. Zelf woon ik in Ons Dorp en ik werk in Geluwe. Vandaag nam ik de fiets, maar er zijn ook dagen dat ik de wagen neem. Meestal is dat omdat ik de kinderen op school moet afzetten en dat is in het centrum. Ik mag er niet aan denken dat ik daarin vast zou staan. Het was zo’n soort van situatie waarbij je kon lachen of huilen, ik koos voor het eerste. Dat meteen zoveel mensen deelnamen, maakte duidelijk dat heel wat chauffeurs muurvast stonden. Misschien is Menen, als marginaalste stad van Vlaanderen, plots erg populair geworden en wil iedereen nu naar hier komen? Wie zal het zeggen!”

Hoewel Vanessa de hinder ludiek wist te kaderen, heeft ze wel serieuze bedenkingen bij dit alles. “Als buitenstaander kun je jezelf toch vragen gaan stellen. Vooral dan ‘hoe is het mogelijk’? Als inwoner gaan we ervan uit dat de verantwoordelijken voor wegenwerken alles toch netjes gaan plannen. Dit is hier overduidelijk niet het geval want overal is er hinder. Nu wordt alles in één keer gelanceerd en staat het volledige centrum stil. Het is weinig om blij over te zijn.”

Werken afrit Geluwe

Bevoegd schepen Patrick Roose (Vooruit) zag ook hoe het verkeer in het centrum volledig dicht sloeg en kijkt hiervoor vooral in de richting van de A19. “Agentschap Wegen en Verkeer is er begonnen met de werken aan de afrit Geluwe, waardoor een omleiding is voorzien. Helaas volgen heel wat mensen die omleiding niet en besluiten ze hun kans te wagen in Menen. Doordat er twee opeenvolgende werven zijn op de as Bevrijdingsplein – Wahisstraat – Sabbestraat, kunnen ze daar niet door. Daarbovenop worden ze geconfronteerd met een werf in de Bruggestraat, die overigens vrijdag zal worden opgedoekt. Het resultaat liet niet lang op zich wachten. Onze wegen konden de toevloed van wagens niet aan.”

“Misschien is Menen, als marginaalste stad van Vlaanderen, plots erg populair geworden en wil iedereen nu naar hier komen? Wie zal het zeggen!” – Vanessa Thery

De schepen is alvast in gesprek met Agentschap Wegen en Verkeer om de verkeersknoop te gaan ontwarren. “We zullen bekijken of de omleiding niet op een andere manier kan worden aangepakt. Daarnaast werd ook besloten om enkele werken, zoals die in de Guido Gezellelaan, even op wacht te zetten. Ik vond het evenement van de escape game best wel grappig, het is dan weer minder grappig voor de mensen die in het verkeer vastzitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier