Einde grote wegenwerken in Zulte

Schepen Sophie Delaere en burgemeester Simon Lagrange bij de vernieuwde straten. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Na ingrijpende wegenwerken is het vernieuwde stukje Statiestraat officieel geopend door de gemeente. Op het kruispunt met de Kapellestraat werd een zogenaamd mobipunt geïnstalleerd met een verhoogde bushalte, overdekte fietsenstallingen en later een elektrische deelwagen met oplaadpunt.

Richting de brug over de spoorweg werd het wegdek vernieuwd en een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Aan de voet van de brug werden aan weerszijden verkeersplateaus geplaatst om de snelheid te milderen. Op die plaatsen gebeurden al meermaals ongevallen met fietsers.

Eenrichtingsverkeer in stukje Statiestraat

In het laatste stukje van de Statiestraat voor het kruispunt met de Olsenestraat werd eenrichtingsverkeer geïnstalleerd. Het doel van de werken was onder meer om een veilige verbinding te creëren van het centrum van Zulte tot bij de F7. De Statiestraat was in deze laatste strook te smal om zowel een dubbel fietspad als een parkeerstrook te voorzien en tegelijk nog ruimte genoeg over te laten voor tweerichtingsverkeer. Er geldt nu eenrichtingsverkeer in het laatste deel van de Statiestraat en in de Olsenestraat tot het kruispunt met de Waalstraat.

Ondergrondse glascontainers

In de Olsenestraat werden tijdens de werken ook de glascontainers ondergronds geplaatst, een primeur in Zulte. Tijdens de opening van de vernieuwde straten werd bij de riolering ook de graffiti ‘Hier begint de zee’ aangebracht. “Heel wat afval wordt in deze putjes gedumpt terwijl men soms niet beseft dat dit een afvoer is voor regenwater, niet voor afvalwater”, zegt schepen van Openbare Werken Sophie Delaere. “Deze afvoer is verbonden met een gracht of beek, die uitmondt in de Leie en uiteindelijk in de zee.”

Kostenplaatje

De werken in de Statiestraat en de Olsenestraat gingen van start in maart 2024 en waren in oktober al grotendeels klaar. Het was echter nog even wachten op de verdere afwerking, onder meer van de groenperkjes naast de weg, waardoor de officiële opening pas op 30 maart plaatsvond. Onder begeleiding van de fanfare en in het bijzijn van talrijke buurtbewoners werden de vernieuwde straten ingewandeld.

Het totale kostenplaatje van de werken bedroeg zo’n twee miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen gedragen werd door de gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content