Dorpsbewoners al dagen zonder gas na waterlek in gasleiding in Oostvleteren

Het water wordt met man en macht uit de gasleidingen gepomt. © TP
Redactie KW

Voor een paar honderd bewoners uit het landelijke dorpje Oostvleteren wordt het stilaan ‘dikketruienweek’. Ze zitten zonder gas sinds enkele nutsleidingen donderdagochtend doorboord werden tijdens afbraakwerken bij de Hendrik Deberghstraat.

Met man en macht worden tientallen putten gemaakt in pas vernieuwde voetpaden om het probleem op te lossen. De gemeente doet een oproep naar verwarmingselementen en kookplaten, en bedeelt elektrische vuurtjes en warme maaltijden. Bij het gemeentehuis in De Sceure mag douchen na afspraak, maar niet voor iedereen: tientallen van de getroffen bewoners zitten in quarantaine en mogen hun huis dus niet verlaten.

Ook WZC getroffen

“Op een werf, waar huizen afgebroken werden, stroomde een aanzienlijke hoeveelheid water vanuit een doorboorde waterleiding in de nabije aardgasleiding, waardoor de druk daalde en zo’n tweehonderd adressen zonder gas zitten”, zegt David Callens, woordvoerder van netbeheerder Fluvius.

Een van die adressen is het privaat woonzorgcentrum Benaja. “We hebben veertig woongelegenheden”, aldus adjunct-directeur Joshua Jacob. “We konden ons voldoende verwarmen, dankzij een goede communicatie en samenwerking met Fluvius. Wanneer ze ’s nachts en over de middag niet werkten op straat, kregen we gas. De maaltijden konden nog bereid worden met behulp van elektrisch vuur. Normaal krijgen wij sinds vrijdagnamiddag weer onafgebroken gas.”

Beven tot we warm hebben

Voor andere inwoners en de bewoners van de serviceflats van het OCMW in Huize Fortuna kan het gasgebrek nog een tijdje duren. “Mogelijk nog heel het weekend, staat op een flyer van de gemeente”, zegt Jeanine Deprince (85). “Enkele graden minder, dat scheelt toch hoor manneke. We doen zoals de hondjes: beven tot we warm hebben… Ik doe een dikke trui aan en vrijdagavond krijg ik een elektrisch vuurtje van mijn dochter. Koken? Wij laten eten komen naar onze serviceflats.”

Ook Paula Notredame (75) en Paula Vandelanotte (90) trekken hun plan met elektrische vuurtjes. “Voor de vaat moeten we wel eerst water opwarmen”, klinkt het.

Er worden tientallen putten gegraven in het dorp om het water uit de gasleiding te pompen. Alle werken wordt gecoördineerd vanuit De Sceure. “De eerste crisiscel in onze gemeente”, aldus burgemeester Stephan Mourisse (Landelijke Volkspartij).

GSM-nummer aan raam

“Fluvius werkt hier heel het weekend door. Nadat al het water uitgepompt is, bezoeken technici van Fluvius elk huis zodat schade bij een heraansluiting voorkomen wordt. Wie al schade heeft aan toestellen, richt zich best tot hun brandverzekeraar. Mensen die niet thuis zijn, moeten hun gsm-nummer aan het raam hagen, zodat Fluvius hen kan contacteren. Wie wil, mag na afspraak in De Sceure komen douchen, en we bedelen warme maaltijden en elektrische vuurtjes aan wie het nodig heeft. Een oproep om de mensen massaal te laten opwarmen in De Sceure kunnen we ons niet permitteren, want tientallen van de getroffen bewoners zitten in quarantaine en mogen hun huis dus niet verlaten.”

Bruno Berthels (48), zaakvoerder van Fietsen Covemaecker, ziet de vele putten met lede ogen aan. “Onze Hendrik Deberghstraat was sinds eind 2018 na meer dan twee jaar werken eindelijk vernieuwd en proper. Het is jammer dat de nieuwe voetpaden weer opengebroken worden.”

“Dit geeft serieuze schade, maar het blijkt de enige manier. De aannemer die de putten maakt, komt ze achteraf herstellen”, besluit de burgemeester.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier