“Dit is niet meer leefbaar, de bakstenen vallen hier uit de muur”: Onvrede groeit rond veelbesproken verbindingsweg N8 in Vleteren

Zwaar verkeer en verzakkingen leiden tot vallende bakstenen, verlies van lading, defecte radiatoren en andere klachten langs de gewestweg N8. In Vleteren blijven ze wachten op een grondige heraanleg en de onvrede groeit. “Het is niet meer leefbaar.”
De gewestweg N8 verbindt de Westhoek met de Weskust en is al decennia voer voor discussie. Vanaf Veurne is enkele jaren geleden gestart met een volledige heraanleg, maar in Vleteren blijven ze wachten op grondige vernieuwingswerken sinds de voorstelling van plannen begin 2020. “Het is een ramp”, zucht Valerie Bakelandt (40). Zij is zaakvoerster van bistro ‘t Fermetje in de Vleterse deelgemeente Woesten en woont naast haar horecazaak. “Zie je die donkerkleurige strook op het wegdek? Dat zijn putten en verzakkingen die ze recent kwamen opvullen: Gent-Wevelgem komt eraan zondag. Snel lapwerk: je kan het nu alweer zien afbrokkelen. Deze brokstukjes maken het fietspad ernaast onveilig en spatten tot tegen onze ramen, wat zorgt voor schade. De slechte strook loopt nog een hele eind verder door het dorp. Op deze weg passeert een pak doorgaand en zwaar verkeer.”
Bakstenen uit muur
De putten voor de deur leiden tot een resem klachten. “De situatie is dramatisch, zelfs de bakstenen vallen uit de muren”, wijst ze. “In de bistro komen de radiatoren los, vallen glazen uit de kasten en zitten klanten te daveren aan tafel. Enkele weken geleden verloren passanten een deel van hun lading. Gelukkig hebben wij dit opgemerkt en van het midden van de rijbaan gehaald. Het leidt vroeg of laat tot ongelukken. De ergste plekken situeren zich ter hoogte van de rioolputten.”
“Men komt lappen en tappen, maar de putten worden alsmaar dieper” – zaakvoerder Valerie Bakelandt
“Men komt lappen en tappen, maar dit zijn slechts tijdelijke oplossingen en we zien de putten alsmaar dieper worden. Vleteren heeft geen zeggenschap over deze weg, laat staan over de herstellingen. Wij hebben het gevoel dat we al jarenlang vergeten worden. Het is niet meer leefbaar: ook onze nachtrust wordt verstoord door vrachtwagens die in de putten belanden. Ik diende een klacht in bij AWV en schreef het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) aan, maar krijg nergens gehoor. Ik nodig de minister graag uit om de situatie te komen bekijken. Een snelle, structurele heraanleg is een echte noodzaak.”
Gemeente vult putten
De burgemeester van Vleteren zegt dat hij het voorlopig moet stellen met ‘geruchten’. “Ze hebben nog altijd de moeite niet gedaan om te reageren op mijn mail”, zucht Bram Coppein (Landelijke Volkspartij).
“Voor het eerst hebben wij als gemeente zelf putten opgevuld voor de veiligheid, het werd te erg. De plannen voor het traject tussen Woesten en Oostvleteren zijn klaar, maar het blijft duren en intussen evolueert de wetgeving verder. Wat met de bestaande plannen: moet men dan terug naar de tekentafel? We zitten met een subsidiedossier voor riolering langs de N8, wat ook in het gedrang komt.”
Geen budget?
“Wij vangen hier en daar signalen op dat er voor 2025 geen budget zou voorzien zijn voor werken langs de N8 op het traject tussen Veurne over Alveringem tot Oostvleteren”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) uit de naburige stad Poperinge.
“Buurtbewoners, ondernemers, landbouwers en lokale bestuurders trekken aan mijn mouw. De N8 is een as in onze Westhoek. Dit kan niet langer uitgesteld worden: we moeten in Brussel op tafel kloppen zodat er voldoende middelen zijn. Op een eerdere parlementaire vraag antwoordde de minister ontwijkend. Er zijn grote zorgen over het beloofde budget. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Men moet eindelijk werk maken van een concrete timing voor het volledige traject. We hebben al veel tijd en geld verloren, we willen nu vooral actie op het terrein.”
Structureel onderhoud
Na klachten over de staat van de N8 in Vleteren en de vrees rond onvoldoende middelen geeft wegbeheerder AWV meer uitleg bij de verschillende onderdelen van het dossier. “De uitspraak dat de gemeente Vleteren zelf de rijweg van de N8 heeft moeten herstellen, klopt niet helemaal”, reageert AWV-woordvoerder Eveline Vandecaetsbeek. “Het is wel degelijk AWV die vorige week herstellingen heeft uitgevoerd over een lang stuk in de dorpskern van Woesten met gietasfalt. Dit was niet omwille van Gent-Wevelgem maar omdat daar problemen waren met verzakkingen in de rijweg die geluidshinder en vervelende trillingen met zich meebrachten. Daarnaast heeft de gemeente zelf ook op een aantal plaatsen putten hersteld met koud asfalt, onder meer ter hoogte van ’t Fermetje. Het gaat hier om herstellingen met gietasfalt, in afwachting van grondigere herstellingen, namelijk structureel onderhoud. Dit structureel onderhoud op grondgebied Woesten werd al voorbereid maar dient te worden ingepast in het geïntegreerd investeringsprogramma (GIP) van de minister dat momenteel in opmaak is, vooraleer we een aannemer aan het werk kunnen zetten.”
Oostvleteren-Woesten
De infomarkt van 5 jaar geleden ging over het traject tussen Oostvleteren en Woesten. Op dit onderdeel blijkt de eerste spadesteek nog niet voor meteen. “We zijn momenteel volop bezig met de technische uitwerking van de grondplannen. Dat heeft te maken met de nieuwe hemelwaterverordening waardoor de plannen die we al hadden opgemaakt moeten aangepast worden. In het kader van een betere infiltratie en buffering van hemelwater moeten de grachten namelijk dieper zijn dan eerst was voorzien. Maar diepere grachten betekent dat de zijkant van de gracht verder opschuift en dat er dus verder op de percelen moet onteigend worden. Daarbovenop voorzien we uitwijkstroken voor tractoren zodat gewoon verkeer dit traag verkeer kan inhalen. Daarvoor moeten dus ook aanpassingen op de grondplannen gebeuren en bijkomend onteigend worden. Pas eind dit jaar gaan alle aanpassingen op de grondplannen afgewerkt zijn en kunnen we beginnen met de onteigeningsprocedure.”
Elverdinge-Brielen
Het traject door de Ieperse deelgemeenten Elverdinge en Brielen zitten in het onderdeel van het ‘Complex Project’, dat loopt vanaf de Kruisboomstraat in Vleteren tot en met de aansluiting op de Noorderring in Ieper. Hiervoor loopt de gunningsprocedure om een studiebureau aan te stellen dat het onderzoek zal uitvoeren en het proces van een complex project zal leiden. AWV verwijst door naar de website voor meer info over de al doorlopen stappen en een overzicht van alle onderdelen van het grote N8 Ieper-Veurne dossier.
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier