“Deze eclairs vliegen over de toonbank”: bakker Jurgen (48) voorziet ludieke en lekkere ‘omleiding’ tijdens wegenwerken in Oostende

Op de eclairs heeft Jurgen een ‘omleiding’ voorzien: “Ze vliegen over de toonbank. Ik zal ze blijven maken tot het EK voetbal.” © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De Mariakerkelaan wordt de komende maanden heraangelegd. Dat brengt de nodige hinder met zich mee voor bewoners, maar zeker ook voor handelaars. Bij Bakkerij Van Parijs hopen bakker Jurgen Van Parijs (48) en echtgenote Peggy Van Gucht (49) dat de klanten ook tijdens de werken blijven komen. Om zeker te zijn dat mensen de weg vinden hebben ze alvast een omleiding voorzien …. Rechtstreeks naar hun eclairs.

Maandag gingen de werken van start om de Mariakerkelaan tussen de Stuiverstraat en de Torhoutsesteenweg te vernieuwen. In de eerste fase wordt de het stuk tussen de Stuiverstraat en de Schapenstraat aangepakt. Bij de start van de werken was er echter meteen chaos in de Mariakerkelaan.

Gebrekkige communicatie

“Er was te weinig signalisatie voorzien waardoor heel wat automobilisten die van de Torhoutsesteenweg kwamen pas ter hoogte van de Schapenstraat beseften dat ze niet door konden rijden. In de omliggende straten is de rijrichting tijdelijk omgedraaid waardoor alles strop kwam te zitten”, licht bakker Jurgen Van Parijs toe.

“Het is jammer dat we pas zo laat ingelicht werden en geen inspraak hadden in de heraanleg”

Hij vindt de gebrekkige communicatie jammer. “Een week voor de start van de werken was er wel een bewonersvergadering voor de inwoners van de straat zelf, maar de mensen die in de omliggende straten wonen waren totaal niet op de hoogte. Het is ook jammer dat we pas zo laat ingelicht werden en geen inspraak hadden in de heraanleg. Ondertussen hebben we wel al een goed gesprek gehad met de stad en de politie, dus ik hoop dat er hier bij toekomstige wegenwerken toch ook rekening mee gehouden wordt.”

De bakker is doorgaans immers positief ingesteld. “We hebben automaten aan de achterkant van het gebouw, die toegankelijk zijn via de Schapenstraat. We hopen tijdens de werken onze klanten hier nog altijd te kunnen bedienen. Doordat de rijrichting veranderd is, is de straat nu wel iets moeilijker bereikbaar vanuit Mariakerke. De winkel en de automaten zijn wel nog altijd heel goed bereikbaar te voet en met de fiets.”

Omleiding

Jurgen heeft ondertussen ook voor een ludieke knipoog gezocht. “Er is geen omleiding voorzien omdat de stad het verkeer niet naar de omliggende straten wil duwen. Ze willen dat mensen vooral hun fiets nemen en de Schapenstraat werd ook ingericht als fietsstraat. We zullen dat ook mee promoten maar in tussentijd hebben we zelf ook een omleiding voorzien… rechtstreeks op onze eclairs. We moeten positief blijven.” De lekkernijen gaan alvast vlot over de toonbank.

“Ik ben er maandag mee begonnen en iedere dag zijn ze bijna allemaal verkocht”

“Ik ben er maandag mee begonnen en ook vandaag zijn ze bijna allemaal verkocht. Ik ga ze tot aan het EK voetbal verkopen. Op die manier praten mensen erover en hopelijk komen ze er speciaal ook om met de fiets”, lacht Jurgen nog.

De voorbereidende werken duren tot aan het bouwverlof. Deze zomer is de straat gewoon bereikbaar. Van 19 augustus tot half oktober wordt de straat dan volledig opgebroken en volgen de rioleringswerken. Vanaf half oktober tot aan het kerstverlof de rijweg aan de beurt en wordt de verharding geplaatst. In fase 1 is er nog doorgaand verkeer mogelijk in de Mariakerkelaan tussen de Schapenstraat en de Torhoutsesteenweg.

Tweede en derde fase

In een tweede fase wordt er gewerkt tussen de Schapenstraat en de Leeuwerikenstraat. Van 4 tot 15 november staan de voorbereidende werken op het programma. Van 18 november tot half maart 2025 volgen de rioleringswerken en van eind maart tot half mei 2025 komen de wegenwerken aan bod. Vanaf fase 2 is er opnieuw verkeer mogelijk in het gedeelte tussen de Stuiverstraat en de Schapenstraat. In de laatste fase wordt dan de Mariakerkelaan tussen de Leeuwerikenstraat en de Torhoutsesteenweg aangepakt.

De voorbereidende werken vinden plaats van 6 tot 17 januari 2025. Daarna volgen de rioleringswerken (van 20 januari tot 11 april 2025). De wegenwerken ten slotte beginnen op 21 april en duren tot eind juni 2025.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier