AWV gaat gevaarlijk kruispunt langs Ruiseleedsesteenweg in Tielt aanpakken

© TM
Redactie KW

Het kruispunt van de Galgenveldstraat met de Ruiseleedsesteenweg (N37) prijkt op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten in Vlaanderen. Dat zijn verkeerspunten die Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) sneller wil aanpakken in het kader van haar verkeersveiligheidsplan. Vlaanderen telt volgens de lijst van 2021 301 gevaarlijke punten.

“Op het kruispunt van de Galgenveldstraat met de Ruiseleedsesteenweg werd eerder al een ‘Quick Win’-maatregel uitgevoerd door het aanbrengen van een rode slemlaag en de aanleg van een middengeleider zodat het fietsbad beter zichtbaar is en fietsers de weg in twee stappen kunnen oversteken”, duidt Eveline Vandecaetsbeek, communicatieverantwoordelijke van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Knip

Daar blijft het echter niet bij. Op termijn is het immers de bedoeling dat er op dat kruispunt een knip komt voor wagens en dat er ongeveer ter hoogte van de Boekboomstraat een nieuw lichtengeregeld kruispunt wordt aangelegd. “Dat kruispunt moet dan weer dienen om het bedrijventerrein Tielt-Noord, dat fors uitgebreid zal worden, veiliger te ontsluiten”, aldus Eveline Vandecaetsbeek.

Vroeger telde Tielt met het kruispunt van de Kasteelstraat en de Stationsstraat nog een tweede gevaarlijke kruispunt, maar nu staat ‘de vierhoek’ niet meer op die lijst. Het voldoet immers niet meer aan de voorwaarden om aan die benaming te voldoen.

Gevaarlijk

Zo wordt een kruispunt pas als gevaarlijk bestempeld, van zodra er minstens drie ongevallen plaatsvinden met letsels en aan de hand van de zogenaamde 531-score een minimumscore van vijftien behaald wordt. Een lichtgewonde zorgt daarbij voor één punt, een zwaargewonde voor drie en een dodelijk slachtoffer voor vijf. Bij voetgangers, fietsers en bromfietsers wordt er ook nog eens een verhogingsfactor van 1,7 toegekend. Met een score van ‘slechts’ 10,5 voldoet de Vierhoek dan ook niet aan de minimumscore.

Vanuit Stad Tielt werd echter toch een voorstel gedaan om het kruispunt herin te richten en nam een studiebureau onder de arm om hun voorstel te onderbouwen. “AWV wacht het resultaat daarvan af”, besluit Eveline Vandecaetsbeek.

(TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier