Van 30 euro per dag tot helemaal gratis: hoeveel kost parkeren aan zee?
De afgelopen dagen trokken vele bezoekers en toeristen naar onze kust. Maar hoeveel ben je eigenlijk kwijt aan parkeerkosten als je met de auto naar de kust gaat? Over het algemeen geldt de regel: hoe verder je wegtrekt van het centrum of de kustlijn, hoe lager de prijs is en hoe langer je er geparkeerd mag staan. Wie sowieso een gratis parkeerplekje wil hebben, trekt toch best naar De Haan en Zeebrugge. In Bredene tel je het meeste neer binnen de duurste zone van de gemeente, namelijk drie euro.
Als jouw bestemming aan onze kust De Haan is, dan is het antwoord heel simpel, want parkeren daar doe je helemaal gratis. “Bij ons kan je overal gratis parkeren en in zomer staat ook de randparking Brugsesteenweg in Wenduine gratis ter beschikking”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). Ook de parking bij Zeebrugge is gratis, maar afhankelijk van de zone waar je geparkeerd staat, heb je daar een parkeerschijf nodig met een maximumtijd van 4 uur.
Van prijzig naar minder prijzig
In de andere kustgemeenten moet je – buiten eventuele gratis randparkings of bepaalde blauwe zones met parkeerschijven – wel wat neertellen voor de parking. Over het algemeen geldt de regel: hoe verder je wegtrekt van het centrum of de kustlijn, hoe lager de prijs en hoe langer je er mag geparkeerd staan. De betalende zones gelden ook binnen bepaalde uren, bijvoorbeeld van 10 of 11 uur tot 18 of 19 uur.
Bredene steekt er met kop en schouders bovenuit als we kijken naar de prijs binnen de duurste – in de meeste gemeente vaak bestempeld als de rode – zone. Daar betaal je drie euro per uur. In de goedkopere zones moet je slechts een euro per uur neerleggen. Maar wie wil kan in Bredene ook opteren voor een forfaitair bedrag van 30 euro. Zo sta je de hele dag gerust geparkeerd.
In de rode zone betaal je in Blankenberge en Knokke-Heist 2,5 euro per uur voor parking. De oranje zone in Blankenberge is even duur, maar je mag er wel langer geparkeerd staan en het maximumtarief voor een dag komt neer op 7,5 euro. In Knokke-Heist is het iets voordeliger parkeren in de groene zone aan 2,3 euro per uur. Het totale maximumbedrag komt daar wel iets hoger uit, namelijk 12,5 euro.
De duurste parkeerplaatsen in De Panne en Middelkerke kosten beide 2 euro per uur met een maximale parkeertijd van 2 uur. In De Panne heb je een oranje parkeerzone aan een tarief van 1,5 euro per uur, waar je maximum 4 uur kan blijven. Binnen de groene zone betaal je 0,70 euro per uur en mag je de hele dag blijven staan voor een maximumprijs van 5 euro. Als je in Middelkerke in de wijken parkeert, kost je dat 1 euro per uur en kan je maximaal 10 uur blijven staan. Langs de kustweg en grote verbindingswegen betaal je ook 1 euro per uur, maar mag je wel langer blijven staan, namelijk 7 dagen. In Middelkerke kan je ook 7 dagen lang gebruik maken van de randparking IJzerlaan voor 3 euro per dag.
Iets goedkoper
In Nieuwpoort betaal je binnen de rode en paarse zone een euro per uur, maar kan je jouw auto slechts 4 uur laten staan. De oranje zone heeft dezelfde prijs, maar daar kan je jouw auto voor maximum 9 uur laten staan aan een kostprijs van maximaal 6 euro. De gele zone geldt alleen voor mensen met een geldige parkeerkaart.
Als we kijken naar parkeerprijs per uur komen Koksijde en Oostende er het goedkoopste uit van de kustlijn. Om te parkeren binnen de rode zone in Koksijde betaal je een prijs van 1,5 euro per uur, de oranje zone kost je 1,5 euro per uur. In beide zones geldt een maximumtijd van 2 uur. Wie langer wil parkeren, moet in de paarse zones zijn, waar je slechts 1 euro per uur betaalt.
In Oostende betaal je voor maximum 2 uur in de oranje zone 1,40 euro. De groene zone kost je voor maximum 4 uur 0,75 euro per uur. Wie in de gele zone wil parkeren, betaalt daar normaal 0,10 euro voor per uur met een maximum tijdsduur van 11 uur. Maar vanaf 1 april tot en met 30 september wordt dit aangepast naar 0,75 euro per uur en een maximum duur van slechts 4 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier