Vakbondsactie zorgt hele ochtend voor hinder op E17, blokkade ondertussen opgeheven

Vanaf 6 uur donderdagochtend liep het verkeer volledig vast. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Door een Franse vakbondsactie werden alle grensovergangen met de buurlanden geblokkeerd. Dit resulteerde in Rekkem donderdagochtend vroeg meteen in een monsterfile. Even werd het brexitplan in werking gesteld waardoor de E17 vanaf Aalbeke werd afgesloten. Kort na 9.30 uur werd de blokkade, na onderhandelingen met de actievoerders, opgeheven.

De afgelopen dagen riepen verschillende Franse transportorganisatie hun leden op met als doel de internationale economie een stevige klap toe te dienen. Door middel van blokkades wilde men het intrekken van belastingvoordelen op brandstof aanklagen. De oproep werd massaal opgevolgd en vanaf donderdagmorgen stond het verkeer in de richting van Frankrijk volledig stil.

“Omstreeks 5.20 uur donderdagmorgen merkten we de eerste filterblokkades op”, horen we bij monde van commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van politiezone Grensleie. “Omstreeks 6 uur kwam het verkeer in de richting van Frankrijk, op de E17, volledig tot stilstand. Er was geen doorkomen aan en wie niet in dringend bij onze zuiderburen moet zijn, verplaatst beter zijn of haar afspraak.”

De file groeide snel aan tot voorbij Kortrijk.
De file groeide snel aan tot voorbij Kortrijk.© CLL

De actie resulteerde in een file, beginnend in het Franse Rijsel, waarvan de staart tot voorbij Kortrijk liep. “We bekijken, samen met de Federale wegpolitie en met onze Franse collega’s, hoe we de personenwagens uit de blokkade kunnen halen”, gaat de commissaris verder. “We zullen eveneens vanaf Aalbeke ontradend werken en mensen een andere richting uit sturen. Kerstinkopen in Rijsel? Die stel je misschien beter uit.”

Ongezien: een lege E17.
Ongezien: een lege E17.© CLL

Intussen is het Brexit-plan in werking getreden, waardoor de E17 vanaf Aalbeke is afgesloten. Er is geen enkel verkeer meer mogelijk op de E17. Aan de grensovergang staan er ordetroepen met een waterkanon opgesteld als voorzorgsmaatregel. “Er is geen sprake van enige vorm van geweld of amokmakers maar we namen liever het zekere voor het onzekere”, aldus de commissaris. “We zijn, na aanvang van de blokkade, meteen gestart met een onderhandeling met de actievoerders.” Met succes. De politiediensten en de actievoerders vonden elkaar waardoor de wegversperring kort na 9.30 uur werd opgeheven.

https://www.youtube.com/watch?v=9ncKfLNAKEM
Burgemeester Eddy Lust ging zich zelf op het terrein vergewissen van de situatie.
Burgemeester Eddy Lust ging zich zelf op het terrein vergewissen van de situatie.© CLL

Ook burgemeester Eddy Lust was ter plaatse. “Ik wilde zelf vaststellen hoe het brexitplan werd toegepast“, horen we. “U ziet het zelf, alle verkeer wordt omgeleid en een onveilige situatie aan de grensovergang werd op die manier vermeden. Het is een knap stukje communicatie en teamwerk van de politie.”

De kans bestaat dat er volgende week donderdag, 5 december opnieuw actie wordt gevoerd. Of dat ook in Rekkem voor problemen zal zorgen, is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier