Triny uit Ettelgem doet oproep om te carpoolen: “We leven hier op een eiland”

Triny barbier van ’t Nesje voert regelmatig klanten naar huis. Zo onder meer Omer Marchand die in Roksem woont. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op Facebook startte Triny Barbier van Eetkaffee ’t Nesje een groep om automobilisten aan te moedigen te carpoolen. “We leven hier op een eiland sedert de buslijn 22 van De Lijn is afgeschaft. Komt daarbij dat we geen beenhouwerij meer hebben en veel oudere mensen niet meer in het centrum geraken om hun boodschappen te doen”, zucht Triny.

Eind januari lanceerde Triny Barbier haar oproep om te carpoolen. Ze creëerde hiervoor een groep op Facebook: carpoolen van en naar groot-Oudenburg. “Wie mij kent, weet dat ik zelf regelmatig mensen veilig thuisbreng. We zitten in Ettelgem met een gigantisch vervoerprobleem. Dus ik dacht: waarom slaan we als inwoners de handen niet in elkaar?”

Flexbus

“Enkele voorbeelden: als je met je auto richting station Brugge of Oostende moet, kan je heel goed een of enkele leerlingen meenemen of afzetten aan de bushalte. Of je moet naar de dokter, de mutualiteit, de bank…, dan kan toch iemand meerijden die ook in het centrum moet zijn? Je gaat boodschappen doen in Okay of bij Spegelaere, dan kan iemand mee die daar anders niet geraakt”, legt Triny het opzet uit.

“Sedert de bus 22 is afgeschaft, is het hier triestig”

“En ja, er is nu de Flexbus. Als die maar komt. Onlangs stond een klant, Omer Marchand, 50 minuten in het bushokje aan de kerk. In de ijskoude. Maar het busje kwam niet. Hij is slechtziende en kon dus niet naar hier terugkeren. Mijn man had gezien dat hij daar nog stond en ik ben dan naar hem toegereden en hem naar huis gebracht in Roksem”, vertelt Triny.

Menslievend

“Sedert de bus 22 is afgeschaft, is het hier triestig. We hebben ook geen beenhouwerij meer en wat als straks de bakkerijen stoppen? Veel van onze ouderen geraken niet in Oudenburg voor boodschappen. We leven in Ettelgem op een eiland”, zucht Triny Barbier.

Nadat Triny haar oproep had gelanceerd, werd er al ’s anderendaags gecarpoold. “Zelf breng ik met plezier altijd iemand die een pintje te veel gedronken heeft naar huis. Beter dan risico’s te nemen. Dat is voor mij een extra service naar mijn klanten toe. Ik hoop nu dat nog menslievende inwoners zijn die waar het kan willen helpen door te carpoolen. Voor Ettelgem en onze medemensen”, besluit Triny Barbier.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier