Raadslid Gudrun De Vlam vraagt aanpassing Hoppinpunt: “Er kunnen slachtoffers vallen”

Raadslid Gudrun De Vlam vindt dat de busstrook richting Gistel moet herbekeken worden. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Raadslid Gudrun De Vlam (CD&V+) vraagt om de inrichting van het Hoppinpunt op het marktplein in Westkerke te herbekijken. De busstrook richting Gistel is volgens haar een nutteloze investering, die zelfs slachtoffers kan maken. “Kinderen en volwassenen lopen er over de rijweg om over te stappen op een andere bus. Die situatie had kunnen worden vermeden.”

Sedert januari is aan het marktplein van Westkerke een Hoppinpunt in gebruik. “Om de mobiliteit te verbeteren en duurzame verplaatsingen te promoten stimuleert Vlaanderen steden en gemeenten om mobipunten te realiseren. Dat is een plek met een aanbod aan verschillende vervoersmogelijkheden, zoals openbaar vervoer, deelauto’s, deelfietsen, laadpalen, en een ophaalpunt voor pakjes. Dat gebeurde ook in onze deelgemeente Westkerke”, schetste het raadslid tijdens de gemeenteraad van 20 maart.

Oorspronkelijk zou het mobipunt, zoals toenmalig burgemeester Anthony Dumarey in januari 2021 aankondigde, geïnstalleerd worden op het pleintje. “Het pleintje werd anders ingericht: rond de etagelinde is een laadpaal voor twee voertuigen voorzien en een standplaats voor een bus van De Lijn. Wel werd een halte voorzien voor drie bussen langs de Gistelsesteenweg richting Brugge. En aan de overzijde nabij café ’t Voorland, op de in- en uitrit van huisnummers 70,72,74 tot aan de voordeur van nummer 76, richting Gistel”, zei De Vlam.

Straat over lopen

“Die laatste installatie baart me bijzondere zorgen. De praktijk laat zien dat kinderen en volwassenen die moeten overstappen op een andere bus, de straat over lopen om nog net de bus richting Gistel te halen. Dat is een gevaarlijke situatie. Die kon voorkomen worden door alle busverkeer op dezelfde rotonde te laten meedraaien om zich te richten naar Brugge/Gistel, zodat de straat niet meer moet worden overgestoken. Ik vind dit een zinloze investering, waardoor slachtoffers kunnen vallen. Kan hier niet bijgestuurd worden?”

Schepen van Mobiliteit Gino Dumon (Vooruit) zei de bezorgdheid van het gemeenteraadslid te delen en dat hij deze situatie bij een volgende regioraad Mobiliteit zou aankaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier