Pas gerenoveerd huis moet wijken voor N8: “Mijn hart en ziel zitten in deze woning”

Martine Haeyaert: “Ik juich het veiliger maken van ons dorp toe, maar de prijs die ik ervoor betaal is wel heel hoog.”© AB
Martine Haeyaert: “Ik juich het veiliger maken van ons dorp toe, maar de prijs die ik ervoor betaal is wel heel hoog.”© AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Na twintig jaar is er een doorbraak in de herinrichting van de N8 door Hoogstade, deelgemeente van Alveringem. Twee woningen moeten daarvoor echter wijken. Vooral Martine Haeyaert (52) is daardoor hard getroffen. Haar mooi gerenoveerde woning wordt gesloopt. “Ik wou hier oud worden”, zegt Martine.

De familie Haeyaert is een goed gekende familie in Hoogstade. Mama Astrid (77) woont er, net als drie van haar dochters: Christa, Martine en Sylvie die kapster is. Allemaal wonen ze op een boogscheut van elkaar en hebben ze een hechte familieband. Dochter Martine woont langs de Hoogstadestraat 45 pal naast de N8. Zij kreeg het onverwachte en schokkende bericht dat haar woning in het kader van de herinrichting van de N8 zal moeten verdwijnen.

Onteigend

“Het was eind augustus 2020 toen ik door de gemeente gevraagd werd om naar het gemeentehuis te komen”, doet Martine haar verhaal. “Een medewerker van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de burgemeester wachtten mij op en vertelden me dat mijn woning onteigend en gesloopt zal worden om de dorpskern veiliger en leefbaarder te maken. Twee woningen – die van mij en die van mijn buurman – staan te ver vooruit in de rij en dat verhindert de geplande aanleg van twee rijstroken, twee fietspaden en twee voetpaden.”

“Deze woning betekent voor mij veel meer dan een hoop stenen, dit is mijn thuis”

“Ik juich het veiliger maken van ons dorp toe, maar de prijs die ik ervoor betaal is wel heel hoog. Na mijn echtscheiding kocht ik vier jaar geleden deze woning zonder enig comfort. Er waren veel werk en veel kosten aan om er iets moois van te maken. Ik heb een jaar lang verbouwd en zelf ook zoveel mogelijk meegeholpen. Quasi alles is vernieuwd, de woning werd geïsoleerd en er liggen zelfs zonnepanelen op het dak. Mijn hart en ziel zitten in dit huis. Het betekent voor mij veel meer dan een hoop stenen. Onder de kerktoren voelde ik mij er veilig en beschermd. Dit is mijn thuis en ik wou hier oud worden.”

Martine, hier met zoon Robin en mama Astrid, heeft veel steun aan haar familie. “De shock is nog niet verteerd, maar we zullen er samen het beste van maken.”© AB
Martine, hier met zoon Robin en mama Astrid, heeft veel steun aan haar familie. “De shock is nog niet verteerd, maar we zullen er samen het beste van maken.”© AB

“Mijn dochter is de dupe, maar wij leven mee”, komt mama Astrid tussen. “Toch wil ik niet dat ze haar hoofd laat hangen. Het is niet fijn, maar het is nu zo. We moeten hier samen het beste van maken.”

Zoektocht

Martine weet ondertussen dat ze in het najaar de schattingscommissaris van AWV mag verwachten om met het oog op een vergoeding de waarde van haar woning te bepalen. En hoewel de sloophamer nog lang niet klaar staat, houdt ze toch al een beetje de oren en ogen open voor huizen die te koop komen. “Ik wil het liefst van al in Hoogstade kunnen blijven”, vertelt Martine. “Ik ben er opgegroeid en mijn mama en twee zussen wonen er ook. ‘s Avonds na het werk stoppen Christa en ik bij haar om er een tas koffie te drinken en wat bij te praten. Op zaterdag nemen mama en ik het middagmaal samen. Dat zijn momenten die belangrijk zijn voor ons en die we koesteren. Ik wil ook niet inboeten op comfort. Voor mij moeten de slaapkamer en badkamer beneden zijn. Momenteel staan er in Hoogstade twee woningen te koop, maar ze zijn duur en er zijn enorm veel kosten aan. Lukt het niet in Hoogstade, dan wil ik ook openstaan voor Alveringem, Lo of Gijverinkhove.”

Ook hulp van andere mensen is bijzonder welkom. “Wie in de toekomst weet heeft van een nette en betaalbare woning die vrij komt, mag mij een berichtje sturen via haeyaert.martine@gmail.com.”

Links zie je de woning van Martine Haeyaert en rechts het huis van Jean-Pierre Smeets.© AB
Links zie je de woning van Martine Haeyaert en rechts het huis van Jean-Pierre Smeets.© AB

Op het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is er begrip voor de ontgoocheling van Martine. “Bij eventuele onteigeningen maakt AWV steeds een weloverwogen afweging tussen verkeerskundige, economische en veiligheidsprincipes enerzijds en sociale standpunten anderzijds”, zegt bevoegd minister Lydia Peeters. “AWV heeft alle mogelijke scenario’s onderzocht om de twee woningen langs de Hoogstadestraat te sparen. Geen van deze alternatieven gaf echter een afdoende oplossing voor de gevraagde mobiliteitsvraagstukken. In dergelijke situaties gaat AWV steeds in overleg met de betrokken partijen. Bovendien kan ook de sociaal bemiddelaar een rol opnemen in het begeleiden van de onteigeningsprocedure en de zoektocht naar een nieuwe woning.”

Ook Jean-Pierre moet verhuizen

Jean-Pierre Smeets: “Ik woon al 37 jaar op deze plek in Hoogstade.”© AB
Jean-Pierre Smeets: “Ik woon al 37 jaar op deze plek in Hoogstade.”© AB

Ook de woning van Jean-Pierre Smeets, het huisnummer 47, wordt onteigend. Jean-Pierre laat het echter niet aan zijn hart komen. “Ik woon al 37 jaar op deze plek in Hoogstade”, reageert Jean-Pierre. “Mijn woning is eigenlijk aan een flinke opknapbeurt toe. Het dak en de goot zouden dringend vernieuwd moeten worden, maar nu ga ik er geen kosten meer aan doen. We staan nu op de wachtlijst voor een sociale woning. Ik lig er niet wakker van dat we onze woning verliezen. Er valt toch niets aan te veranderen. Mijn echtgenote – die wat gezondheidsproblemen heeft – is er meer mee bezig. Maar het stelt ons gerust dat we in aanmerking komen voor een sociale woning.”

Omleiding niet weerhouden

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het studiebureau Sweco werkten het voorbije jaar een voorontwerp uit van hoe zij de verbeterde doortocht van Hoogstade zien. Een omleiding rond het dorp werd niet weerhouden. Een eerste element uit de plannen is dat het begin van de dorpskern aan beide kanten – ter hoogte van de hoeve Maeyaert enerzijds en van vakantiewoning De Smishoek anderzijds – door een ovonde zal worden gemarkeerd. Het buitengebied krijgt twee rijvakken afgescheiden door een groenstrook en twee veilige fietspaden aan weerszijden van de baan. Ter hoogte van het kruispunt Bellestraat-Burgmolenstraat en aan de Gapaard komen er slimme verkeerslichten. De gemeente Alveringem zal de rioleringen aan de kant van de pastorie ontdubbelen en beide Kerkstraten worden heraangelegd. Ter vervanging van een infovergadering werden de plannen op de gemeentelijke website geplaatst. Met vragen kan je terecht bij bevoegd ambtenaar Jan Declerck of bij schepen Jacques Blanckaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier