Oudenburg lost problemen van De Lijn op: “Ettelgembus is een tijdelijke oplossing”

Burgemeester Romina Vanhooren en de schepenen Gino Dumon, Stijn Jonckheere en Jens Balliere, met aan het stuur vrijwilliger Geert Vanhove, stellen de Ettelgembus voor. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Nu De Lijn, na het zoveelste overleg, nog geen oplossing in petto heeft voor Ettelgem, komt het stadsbestuur zelf met een oplossing voor het beperkte openbaar vervoer in der deelgemeente. “We zijn al enkele maanden in dialoog met De Lijn en de vervoerregioraad zonder een oplossing voor Ettelgem. Daarom lanceren we voor onze inwoners zelf een proefproject vanaf 1 juli”, zeggen burgemeester Romina Vanhooren en schepen van Mobiliteit Gino Dumon.

Op 6 januari startte De Lijn met een nieuw vervoersnetwerk opgezet. Hierdoor heeft Oudenburg nu een goede verbinding met Oostende en Brugge via het Mobipunt in Westkerke met bussen die elke half uur rijden. Helaas is de service in Ettelgem flink verminderd door de afschaffing de buslijn 22, dit tot onvrede van de inwoners die zich in de kou gelaten voelen.

Eigen busdienst

Er rijdt nu alleen nog een bus op schooldagen ‘s morgens en ‘s avonds en op woensdagmiddag. Inwoners kunnen wel gebruik maken van het Flexvervoer na reservatie. “We hebben al meerdere keren samengezeten met De Lijn. Er wordt wel geluisterd maar een oplossing op korte termijn is er jammer genoeg nog niet. Daarom zorgen we nu zelf voor een proefproject. Vanaf 1 juli starten we met een tijdelijke eigen busdienst, de Ettelgembus”, duidt burgemeester Romina Vanhooren.

Deze bus rijdt alvast zeker tot eind 2024 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.15 en 15.15 uur. Hij zorgt ervoor dat inwoners van Ettelgem makkelijk kunnen overstappen op lijn 30 naar Oostende en Brugge en op de lijnen 50 en 51 naar Koekelare en Torhout. Voor 9.15 uur en na 15.15 uur kan men gebruik maken van lijn 312 of van de Flexbus.

De Ettelgembus is een tijdelijke oplossing

“De Ettelgembus biedt een tijdelijke maar noodzakelijke oplossing voor de vervoersproblemen van de inwoners en bezoekers van Ettelgem. Alle inwoners zullen meer informatie ontvangen met een folder die bus aan bus zal worden verdeeld eind juni”, legt schepen van Mobiliteit Gino Dumon uit. “Goed nieuws is er ook voor Roksem, want de haltes Hoge Dijken, Roksemkerk en -centrum zullen eveneens bediend worden met de Ettelgembus.”

Aanpassingen

“Vanaf september is er al een eerste aanpassing van het aanbod van De Lijn in Oudenburg. Dan zal op vrijdag en zaterdag ook ’s avonds en ’s nachts het volledige traject tussen Oostende en Brugge bediend zijn. Voor reizigers die vanuit Brugge en Jabbeke komen is er in Westkerke dan een overstap mogelijk op lijn 51 richting Gistel en Oostende”, geeft Gino Dumon nog mee.

“Wie vanuit Ettelgem of Roksem op bezoek wil naar WZC Riethove, LDC Biezenbilk en WZC Bloemenhof zal ook weer vlotter op de bestemming geraken, want de Ettelgembus zal ook die haltes opnieuw bedienen. We zullen het busje van het woonzorgcentrum inzetten voor dit proefproject”, vult schepen van Welzijn Jens Balliere aan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier