Onnodige bezorgdheid over betoncentrale en breekwerf Maeyaert in Ardooie

De site waar de NV Maeyaert het nieuwe bedrijf wil vestigen. © gf
Redactie KW

De nieuwe partij ‘Stroom’, die bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen opkomt, is bezorgd over de recente ontwikkelingen rond het nieuwe project van de NV Maeyaert. Bedoeling is om op de vroegere site van Grimex in de Pittemsestraat een betoncentrale te openen. Daar zal ook steen en betonpuin mechanisch verwerkt worden. CEO Pieter-Jan Maeyaert zegt dat het bedrijf veel investeerde om de veiligheid te garanderen.

“Volgens ons staat de veiligheid van de buurt wel op het spel en dat baart ons grote zorgen”, klinkt het bij ‘Stroom’. “Met een verwachte toename van betonmixers en vrachtwagens, die steen en afvalpuin aan- en afvoeren, voorzien we een potentieel gevaarlijke situatie op de N37. Deze al drukke gewestweg zal naar ons gevoel het extra verkeer niet aankunnen. We maken ons ook zorgen over de luchtkwaliteit en het geluidsniveau.”

Geschikte plaats?

Stroom vraagt zich ook af waarom de firma Maeyaert zich langs deze weg vestigt in plaats van langs het kanaal of in een bedrijvenzone die beter geschikt is qua mobiliteit. “Is dit wel de meest geschikte locatie voor bedrijven van deze omvang? De bewoners zijn ook veel te laat op de hoogte gebracht van die plannen, waardoor ze onvoldoende de impact van de bouw van deze installatie kunnen inschatten.”

“Het is belangrijk dat iedereen die zich zorgen maakt over de mogelijke gevolgen van de geplande activiteiten, zijn of haar stem laat horen en gebruik maakt van de beschikbare middelen om vóór 2 mei bezwaar aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning. Op die manier kunnen we samen streven naar een leefomgeving die veilig en leefbaar is voor alle bewoners van onze gemeente.”

Paniekzaaierij

“Omdat het om een ‘klasse 1 milieuvergunning’ is het de provincie die de volledige aanvraag behandelt en de vergunning verleent”, reageert burgemeester Véronique Buyck (Groep 82). “Het college van burgemeester en schepenen van Ardooie verleent wel advies. Dat doen we pas nadat het openbaar onderzoek afgelopen is én alle bezwaren binnen zijn. Paniekzaaierij zoals Stroom nu doet is absoluut niet nodig.”

“Ook het Agentschap Wegen en Verkeer geeft advies wat betreft de mobiliteit omdat de N37 waarlangs het bedrijf zou liggen een Gewestweg is die onder de verantwoordelijkheid van het Vlaams Gewest valt.”

Ingrijpend

Volgens Véronique Buyck moest er, in het kader van die hele procedure, eigenlijk geen infovergadering voor de Ardooienaren georganiseerd worden. “De gemeente hield eraan wel een infovergadering te organiseren omwille van de ingrijpende aard van het project. En de firma Maeyaert kon zo die avond haar plannen uit de doeken doen en de vragen van de Ardooienaren beantwoorden.”

“Het openbaar onderzoek loopt tot 2 mei. Als omwonenden opmerkingen of bezwaren hebben, kunnen ze die via het omgevingsloket of via de gemeente (dienst Omgeving) indienen vóór 2 mei. Aanvullende vragen kunnen nog tot 2 mei gesteld worden in het gemeentehuis, waar de ook plannen kunnen worden ingekeken.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier