Onlinebevraging over knelpunten en herinrichting R8 Kortrijk gestart

Vorig jaar geraakte een fietser zwaargewond toen hij onder de wielen terecht kwam van een vrachtwagen. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Kortrijk en de gemeente Kuurne slaan de handen in elkaar voor de herinrichting van de R8. Een onlinebevraging – die maandag van start is gegaan en loopt tot en met 17 maart – heeft als doel de mening te peilen van alle inwoners en gebruikers.

De R8, hoofdzakelijk aangelegd als een autosnelweg met tweemaal twee rijstroken en talrijke op- en afritten, omringt het grondgebied van de regio rond Kortrijk en verwerkt dagelijks aanzienlijk veel verkeer.

Vooral de kruispunten met andere wegen, voorzien van verkeerslichten, veroorzaken soms lange wachtrijen. Ook de toegangen en parkeerplaatsen die direct aansluiten op de R8 leiden soms tot gevaarlijke verkeerssituaties, ook voor de zwakke weggebruikers die de drukke verkeersstromen moeten oversteken.

Veilige infrastructuur

Met deze bevraging hopen de drie betrokken partijen betere inzichten te verkrijgen om de R8 in de toekomst veiliger te kunnen herinrichten, met als doel het doorgaand verkeer te scheiden van het lokale verkeer.

Om dit te realiseren zal de R8 verder worden doorgetrokken in de middenberm, en zullen op- en afritten worden aangelegd naar de ventwegen. De huidige ventwegen zullen eveneens heringericht worden, waarbij fietsers, voetgangers en lokaal verkeer maximaal gescheiden zullen worden van het doorgaande verkeer. Naast een verkeersveilige infrastructuur zal er ook aandacht zijn voor groenzones en ruimtelijke kwaliteit.

“Ik roep op om massaal de bevraging in te vullen, zodat we de mening van zoveel mogelijk mensen kunnen meenemen” – Francis Benoit

Burgemeester van Kuurne, Francis Benoit, benadrukt het belang van deze herinrichting: “Al meer dan 50 jaar wachten we op de afronding van de R8. De huidige studie voor de diverse overgangen zal uiteindelijk zorgen voor een veiligere verbinding tussen Kuurne, Heule en Kortrijk. De uitdagingen zijn echter enorm, met een drukke R8, gewestwegen, commerciële centra, bedrijvenparken en diverse schoolroutes. Het is hoog tijd om dit aan te pakken, met verkeersveiligheid als hoogste prioriteit. Ik roep dan ook op om massaal de bevraging in te vullen, zodat we de mening van zoveel mogelijk mensen kunnen meenemen.”

In de digitale bevraging wordt onder andere gepeild naar de verplaatsingen van de respondent (frequentie, redenen, vervoersmiddelen) en waar hinder wordt ervaren langs de noordelijke R8. De resultaten die de bevraging oplevert, worden gebruikt door het aangestelde studiebureau Arcadis om een beter inzicht te krijgen in knelpunten en aandachtspunten van buurtbewoners, handelaars en gebruikers van de R8.

Deze informatie zal vervolgens worden gebruikt om de startnota aan te vullen, waarin de bestaande toestand wordt geanalyseerd, knelpunten worden beschreven en de doelstellingen van het project worden vastgesteld.

Wie wil deelnemen aan de bevraging kan tot en met zondag 17 maart terecht op www.wegenenverkeer.be/kortrijk-noord.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier