Nieuwe halte Waalse vervoermaatschappij TEC in Wervik is quasi ééntalig Frans en dat zorgt voor wrevel

Het is ver zoeken naar enkele Nederlandse woorden op de halte. © ED
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Aan de overkant van de begraafplaats in de Komenstraat in Wervik is de mobiele bushalte van de Waalse vervoermaatschappij TEC vervangen door een vaste constructie. Aan de overkant is er een bushalte van De Lijn.

D

e mobiele bushalte van TEC bevond zich op een paar honderd meter van de grens met Komen. De lijn Komen-Moeskroen passeert dus onder meer in Wervik. Op de mobiele bushalte stond geen enkele uurregeling. Vreemd alvast. “De aanduiding op die bushalte van TEC is ééntalig Frans, wat niet strookt met de taalwetgeving”, aldus fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) eerder tijdens de gemeenteraad.

Op de vaste constructie die er sedert vorige week donderdag staat, staan er weinig woorden Nederlands. De halte wordt vermeld als ‘kerkhof’ en op de uurregeling is er enkel de tweetalige vermelding Mouscron/Moeskroen en Comines/Komen. Al de rest is in het Frans vermeld.

“Als het niet wordt verwijderd en aangepast, dan gaan we klacht indienen bij de Vaste Commissie Taaltoezicht”, aldus Sanne Vantomme. “Alles is quasi ééntalig Frans, uitgezonderd kerkhof, Moeskroen en Komen. TEC is gehouden aan de taalwetgeving.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier