Nieuw West-Vlaamse engagementsverklaring getekend in Kortrijk voor meer veiligheid op en rond openbaar vervoer

Het nieuwe West-Vlaamse engagementsverklaring inzake veiligheid op en rond het openbaar vervoer werd door de verschillende betrokken partijen getekend © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Vrijdag 1 maart werd op de stelplaats van De Lijn in Kortrijk – in aanwezigheid van directeur-generaal Ann Schoubs en gouverneur Carl Decaluwé – het nieuwe West-Vlaamse engagementsverklaring inzake veiligheid op en rond het openbaar vervoer getekend. “Onze medewerkers verdienen het om hun job op een veilige en respectvolle manier te kunnen uitoefenen”, aldus Schoubs.

Agressie en zinloos geweld zijn vandaag helaas een maatschappelijk gegeven. Ook het openbaar vervoer blijft daarvan niet gespaard. Dit brengt grote bezorgdheden mee voor het personeel van De Lijn en haar exploitanten, en voor de reizigers. “We zullen agressie tegen onze buschauffeurs en lijncontroleurs nooit tolleren, elke dag opnieuw staan zij klaar om mensen naar het werk, de school of de winkel te brengen. Zij vormen de cruciale schakel in onze mobiliteit”, klinkt het bij Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Samen met haar federale collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken stelde ze een tienpuntenplan op dat gelanceerd werd op de interministeriële ronde tafel van 11 juli 2023. Zo werd het installeren van veiligheidsschermen op bussen opgestart (al meer dan 650 schermen geïnstalleerd), lopen meerdere bewustmakingscampagnes rond respect en agressiebeteugeling en werden er ook al 45 extra lijncontroleurs aangeworven.

“De Lijn is verheugd te kunnen melden dat de verschillende West-Vlaamse actoren die instaan voor de garantie en het toezicht op een ‘veilig op weg’-strategie op en rond het openbaar vervoer gisteren op vrijdag 1 maart een geactualiseerde engagementsverklaring hebben getekend”, zegt Frederik Wittock, woordvoerder van De Lijn.

De samenwerking tussen De Lijn, de provincie West-Vlaanderen, Justitie en de geïntegreerde politie (inclusief West-Vlaamse Politieschool) heeft betrekking op vier domeinen: overleg en samenwerking, veiligheid, verkeer en opleiding. “De samenwerking heeft tot doel om bij te dragen tot een veiliger en vlotter verkeer waarvan zowel de reiziger als het personeel van De Lijn maximaal baat hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier