Kuurne pakt gevaarlijke situatie op het jaagpad langs de Leie aan

Vooral in het weekend is er een parkeerprobleem langs de Leie in Kuurne. © Francis Benoit
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne, is de chaos op het stukje jaagpad langs de Leie in het stuk van Kuurne tussen Harelbeke en Kortrijk, grondig beu. Er komen nu onder andere fietssuggestiestroken en waarschuwingsborden. De politie zal er ook strenger controleren.

Het succes van een jaagpad kan volgens de burgemeester dodelijk zijn. “Het moet me even van het hart. Het gaat er zwaar over in het stuk van Kuurne tussen Harelbeke en Kortrijk“, laat hij weten via sociale media.

Een beetje respect

“De laatste dagen krijg ik zelfs het gevoel van een ‘camping muncipal’. Het hengeltoerisme zit in de lift en dat juich ik toe.” Maar de campers, de wildkampeerders, de sluikstorters en de overvolle vuilnisbakken is de burgemeester liever kwijt dan rijk. “Ook bepaalde mensen met een boot laten hun afval achter. Een glascontainer is op 100 meter jachthaven te vinden. Velen respecteren dit maar sommigen maken het lastig. Een beetje respect alsjeblieft!”

Samen met de stadsdiensten wil de burgemeester nu kijken hoe hij straks met de beheerder van het jaagpad, de Vlaamse Waterweg toch enkele bijkomende maatregelen kan nemen. “Parkeren komt meer en meer in conflict met voetgangers en fietsers. Dit moet dus met nieuwe afspraken. Sommige snelle fietsers wanen zich koning en vele conflictpunten zorgen voor gevaar. We moeten proactief handelen nu.”

“Samen met het gemeentebestuur en schepen Francis Watteeuw gaan we bijkomende signalisatie plaatsen. Op een jaagpad moeten zaken aangevraagd worden. Niet iedereen kan er zo maar met de wagen heen. Fietsers moeten ook de zone 30 respecteren en de regels volgen. We vragen de beheerder van het jaagpad het probleem ernstig te nemen. Voor het jaagpad ook dodelijk wordt….”

Extra controles

Concreet komen er op korte termijn geschilderde suggestiestroken voor fietsers en voetgangers, extra waarschuwingsborden en twee camperplaatsen aan parking Damier. Er komt ook overleg met de Vlaamse Waterweg en de handelszaken aan de Leie zoals taverne Leiemeers, de hondenclub en de fitness. Maar ook de vissers en de verantwoordelijken voor de jachthaven mogen een telefoontje verwachten. Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede), zal het aantal controles in dat gebied opvoeren.

Op lange termijn hoopt de burgemeester er het fietsverkeer te scheiden van de wandelaars. “Ook het parkeren moeten we anders organiseren en er moet meer controle komen op vergunningen. Want niet iedereen mag zo maar met de wagen op het jaagpad”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier