Heraanleg Schakelstraat in Waregem kost 940.000 euro

Schepen Philip Himpe op de grens van de huidige Schakelstraat tot aan het cultuurcentrum met achter hem het asfalt, de bomen en struiken die verdwijnen en plaats maken voor een nieuwe aanplanting van streekgebonden groen. © DJW
Redactie KW

Op de gemeenteraad van dinsdag 4 juni staat er alvast één heel belangrijk punt op de agenda, namelijk de herinrichting van de Schakelstraat. Bedoeling is dat er een groene verbinding komt vanaf de Zuiderlaan tot aan cultuurcentrum De Schakel met ruime faciliteiten voor fietsers en voetgangers. Het project zal naar schatting 940.000 euro inclusief btw kosten.

“De kiemen voor dit project werden al in 2012 gelegd“, vertelt schepen van Openbare Werken Philip Himpe. “Toen liet de stad een masterplan opmaken, onder andere over het centrum. Een onderdeel daarvan was Waregem Zuid met de huidige zone van en rond de Schakelstraat. Er werd toen al beslist om er een groene omgeving van te maken, aansluitend op wat straks het heringerichte en vernieuwde Pand moet worden annex de esplanade.”

We rekenen op zo’n 100.000 à 250.000 euro Vlaamse subsidies

Schepen Philip Himpe verduidelijkt dat het nieuwe project eveneens aansluit op de zone van woonzorgcentrum de Meers, de serviceflats en het Welzijnshuis. Het wordt daarmee voor wat dat deel van het stadscentrum betreft, het sluitstuk van de grootschalige realisatie van alles wat aan en rond Zuidboulevard is gelegen.

Dienstweg

“De Schakelstraat wordt helemaal opgebroken, het asfalt moet eruit net als de bomen en struiken waarvan de wortels zich onder die laag bevinden. Eigenlijk verdwijnt alles wat je nu ziet langs deze straat. Let wel, we zullen niet alle bomen rooien. Er bevinden er zich enkele achteraan de Schakel die absoluut moeten blijven. Er is daarmee rekening gehouden bij de opmaak van het ontwerp.”

Een pluspunt is dat de nutsleidingen niet verlegd hoeven te worden aangezien die aan de rand van de verbinding in de grond werden gebracht. “Dat betekent meteen een kost minder maar ook tijdswinst”, aldus de schepen.

“Nieuw is alleszins dat na het verdwijnen van de strook asfalt er een kleinere, beperkte dienstweg met slagboom komt voor De Schakel, de leveranciers van woonzorgcentrum de Meers en de andere instellingen van het Welzijnshuis. De gerooide bomen en struiken worden vervangen door meer dan veertig verschillende bomen die in volle bloei voor een kleurrijk gordijn zullen zorgen. Enkele soorten die zullen worden aangeplant zijn de zomer- en wintereik en de beuk. Verder komen er heel wat struiken en afgezoomde graspartijen”, vertelt schepen Philip Himpe.

“Het ontwerp voorziet in brede voetpaden en een vlotte, veilige verbinding voor fietsers“, vervolgt de schepen. “Er is ook aan rolstoelgebruikers en mindervalide bewoners gedacht. Alles samen wordt het de perfecte aansluiting op wat er nu al is en wat er straks wordt gerealiseerd. Om dat mogelijk te maken, komt er een langzaam hellend vlak.”

Omdat er veel faciliteiten zijn voor voetgangers en zeker voor fietsers is het aangewezen dat er ook voorzien wordt in fietsstallingen. “Daar hebben we eveneens rekening mee gehouden. Het ontwerp voorziet fietsparkeerplaatsen, onder andere voor wie het woonzorgcentrum de Meers bezoekt of Het Pand of het cultuurcentrum. Tegelijk komen er ook parkeerruimtes voor de gebruikers van de aangrenzende tennisterreinen van de Waregemse Gaver Tennis Club die er zijn thuishaven heeft.

Voorjaar 2020

“Ik leg het ontwerp voor de herinrichting van de Schakelstraat nu eerst voor aan de gemeenteraad en vraag de goedkeuring ervan”, zegt de schepen. “In de daaropvolgende weken volgt dan de openbare aanbesteding. In het najaar kunnen we dan overgaan tot de aanstelling van de aannemer. Normaal gezien zouden de werken dan al in oktober dit jaar van start kunnen gaan. Maar wij zullen wachten tot de werken in de Zuiderlaan af zijn omdat we de huidige Schakelstraat nog moeten behouden als belangrijke verbindingsweg voor de hulpdiensten. Mocht er zich bijvoorbeeld iets voordoen in Het Pand, dan kan de brandweer langs die weg vlot deze locatie bereiken. Ik verwacht dan ook dat de aannemer ergens in het voorjaar van 2020 eraan kan beginnen.”

Voor de herinrichting van de Schakelstraat is er 940.000 euro nodig. De stad rekent op een toelage van Vlaanderen. “Wij zijn bezig met de opmaak van het subsidiedossier”, zegt de schepen van Openbare Werken. “Het bedrag waarop wij rekenen, ligt tussen de 100.000 en de 250.000 euro.” De beslissing daarover zal na de grote vakantie vallen.

“Met de realisatie van dit deelproject sluiten wij meteen een belangrijk luik af van de vernieuwing van het stadscentrum. Daarna volgt nog de geplande vernieuwing van Het Pand met aansluitend de herinrichting en vernieuwing van het tweede deel van de esplanade richting stadionvijvers. Dit gebied zal helemaal in elkaar overvloeien tot een grote en vooral groene aangename plek voor fietsers en wandelaars”, besluit schepen van Openbare Werken Philip Himpe. (Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier