Tracé van nieuwe fietssnelwegen richting Torhout en Kortemark ligt definitief vast

Schepenen Pieter Billiet en Steven Bogaert. © Foto Kurt
Redactie KW

Er is al minstens vijf jaar sprake van, maar het dossier van de fietssnelwegen tussen Lichtervelde en Torhout en tussen Lichtervelde en Kortemark is in een nieuwe fase aanbeland. Dat onthulde mobiliteitsschepen Steven Bogaert (Resp&ct 8810) maandag op de gemeenteraad na een vraag van partijgenoot Wouter De Clerck.

Ongeveer 320 Lichterveldse jongeren gaan dagelijks naar school in buurgemeente Torhout en het Lichterveldse gemeentebestuur is al langer vragende partij voor een veilige fietsverbinding richting Torhout langs het spoor. In 2020 al maakte de provincie West-Vlaanderen in overleg met Infrabel en AWV een startnota op voor de nieuwe F32 (tussen Roeselare en Torhout) en de F35 (richting Diksmuide)-fietssnelwegen. Wouter De Clerck informeerde maandag naar een stand van zaken. “De projectnota is goedgekeurd en het definitieve tracé is vastgelegd en goedgekeurd door de projectstuurgroep en door de colleges van de betrokken gemeenten”, aldus schepen Bogaert.

Concreet zal je vanuit de fietszone aan het station via de Weststraat langs het spoor veilig tot in Torhout kunnen fietsen. Omdat de fietssnelweg in Torhout echter aan de westelijke kant van het spoor ligt, zal het spoor ter hoogte van de Kwakkelstraat gekruist moeten worden. In eerste instantie zal dat bovengronds gebeuren, maar op lange termijn zou er daar een nieuw fietstunnel komen. Al is voor dat laatste volgens de schepen nog geen timing vastgelegd. “Niet onbelangrijk is dat we behalve richting Torhout ook een nieuw tracé vanuit Lichtervelde richting Kortemark afgeklopt hebben, dat zal aansluiten op de F35 richting Diksmuide. Oorspronkelijk was dat traject eigenlijk gepland vanuit Torhout, maar aangezien Lichtervelde toch als een soort knooppunt fungeert werd dat in overleg met alle betrokken gemeenten aangepast. Vanuit de Kwakkelstraat zal je onder de Roeselarebaan door naar Kortemark kunnen fietsen.”

De goedgekeurde projectnota zal nu omgevormd worden tot een definitief ontwerp, waarna een omgevingsvergunningsaanvraag kan worden opgemaakt. (SV)

De blauwe lijnen vormen het tracé van de fietssnelwegen. De rode zijn het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. (foto fietsroutenetwerk kaart 2025 Provincie West-Vlaanderen)
De blauwe lijnen vormen het tracé van de fietssnelwegen. De rode zijn het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. (foto fietsroutenetwerk kaart 2025 Provincie West-Vlaanderen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content