De fietspool in Emelgem bestaat 25 jaar en dat werd donderdagochtend uitgebreid gevierd. Overal hingen vlaggetjes en renster Justine Ghekiere nam de pooling mee op sleeptouw. Bij fietspooling rijden fietsers in groep naar hun bestemming omdat dat aangenamer en veiliger is.
“Het was in oktober 1999 dat de Emelgemse fietspool een eerste keer uitreed”, herinnert Willy Ghesquiere zich nog haarfijn. Hij is er 25 jaar later samen met enkele andere pioniers nog altijd bij.
“Dit was een initiatief van de KWB vrijwilligers (nu RAAK) in samenwerking met de Sint-Pieterschool, nu Prizma basisschool Sint-Pieter. Sinds die start hebben vrijwilligers elke schooldag gedurende 25 jaar, in goed weer en slecht weer, de Emelgemse kinderen begeleid. Enkel de coronamaatregelen konden ons enkele weken stilleggen.”
Justine Ghekiere
Om die zilveren verjaardag te vieren werd Justine Ghekiere gepolst om mee te fietsen. “Ik zag dat onmiddellijk zitten”, zegt ze. “Het seizoen zit er net op en zo’n extra trainingsritje is altijd mooi meegenomen. Meteen ervaar ik ook de voordelen van de fietspooling. Het verkeer houdt echt rekening met de fietsers. In mijn schoolperiode fietste ik dagelijks heen en weer naar Roeselare. Wellicht kreeg ik daar de wielermicrobe te pakken, maar een fietspooling bestond er niet. Jammer, want wellicht had ik daar al in peloton leren rijden”, lacht ze.
Achteraf maakte Justine graag tijd om handtekeningen uit te delen. De kinderen waren dol op de renster die zevende werd op het wereldkampioenschap beroepsrenners dames in Zurich, winnaar is van het bergklassement in de Ronde van Frankrijk Femmes 2024 en het bergklassement van de Giro 2024.
Groene plastieken stakingshesjes
Aandachtige passanten merkten dat de fietspooling ook even de retrotoer opging. “Omdat fietshesjes in 1999 nog niet echt courant waren en dat we de kinderen als groep wilden laten opvallen, reden we de eerste weken rond in groene plastieken stakingshesjes”, lacht Willy Ghesquiere.
“We probeerden de kinderen vandaag nog eens in het groen te zetten. De originele stakingshesjes konden we niet meer bekomen, maar de groene hesjes van Broederlijk Delen vormden een waardig alternatief.”
Willy wou van de gelegenheid nog even gebruik maken om de vrijwilligers te bedanken voor hun engagement en hun inzet. “Momenteel zijn we met 27 mensen die in een flexibele beurtrol inzetbaar zijn. We zoeken nog vrijwilligers die wekelijks of 14-daags een ritje willen begeleiden.”
“Indien je mensen kent, of het zelf haalbaar ziet om aan dit initiatief mee te werken, of indien je er meer over wil weten, kan je contact opnemen via willy.ghesquiere1@telenet.be.”
(MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier