Jommeke nodigt uit om samen Koksijdse visserijverhalen te ontdekken langs de nieuwe Jommeke-gezinsfietsroute

Cultuurschepen Stéphanie Anseeuw verkent samen met Jommeke de nieuwe gezinsfietsroute. © Koksijde
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Stripheld Jommeke voelt zich duidelijk in zijn sas in Koksijde. Hij heeft er niet alleen zijn eigen ‘Jommekeshuis’, beleeft er avonturen met Potvis Valentijn in zijn nieuwste stripalbum, en voortaan kan je samen met Jommeke boeiende visserijverhalen ontdekken langs het parcours van de nieuwe Jommeke-gezinsfietsroute.

Naar aanleiding van de Dag van de Mobiliteit lanceerde de gemeente aan het Huisje Nys-Vermoote / Jommekeshuis de ‘Jommeke gezinsfietstocht’, een initiatief van de gemeente Koksijde en Standaard Uitgeverij.

Kapitein Jan Haring, Jommeke en zijn vriendjes laten alle sportieve fietsers langs deze route kennismaken met de rijke visserijverhalen die de gemeente Koksijde telt. Van Wulpen tot Sint–Idesbald, dwars doorheen Koksijde en Oostduinkerke. Tijdens de fietstocht (de hele route is 31 km lang) ontdek je het kapelletje van de garnaalvisser, de gedenktekens voor de Zoeaven en rijd je langs de vissershuisjes en Golf Ter Hille. En uiteraard is het nieuwe NAVIGO Visserijmuseum op de route een bezoek waard. Bij het toerismekantoor Koksijde-Bad en in het NAVIGO Visserijmuseum liggen gratis folders ter beschikking met daarin enkele verhalen in een notendop. Deze verhalen vind je uitgebreid in geuren en kleuren op de informatieborden langs het fietsparcours. De fietsroute, uitleg over de stopplaatsen en alle bijkomende informatie is ook verkrijgbaar online op www.navigomuseum.be. Eind 2024 komt er een Franstalige versie van de folders.

De fietsroute loopt over een vlak parcours en is dus geschikt voor jong en oud. Ze verbindt de vele interessante plaatsen die de lokale visserij vertegenwoordigen. Alle deelgemeenten van Koksijde komen aan bod, en je kunt het traject in verschillende stappen afwerken. Op de zes infoborden onderweg, ontdek je heel wat wetenswaardigheden. In de buurt van deze infoborden is er telkens een fietsenstalling. Onderweg zijn er interessante stopplaatsen en horeca-etablissementen waar je even kunt verpozen. Jommeke raadt de Dijk in Wulpen aan als starttip.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier