Gezocht: gemeenten die geld willen voor betere fietsinfrastructuur
Welke gemeenten willen geld voor fietspaden? Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) lanceert een opmerkelijke oproep. De Vlaamse regering wil 3 miljoen euro investeren in West-Vlaanderen. “Alleen blijven de aanvragen uit. Daarom roep ik op gebruik te maken van de aangeboden middelen.”
Dit jaar trok Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) de middelen voor het Fietsfonds met 50 procent op. Daardoor kan West-Vlaanderen geen twee, maar drie miljoen euro ontvangen voor allerhande fietsprojecten.
Het enthousiasme blijft echter uit: tot nu toe vroegen de West-Vlaamse gemeenten voor slechts negen projecten subsidies, goed voor een magere 627.308 euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan minister Peeters. Van Volcem wou weten hoeveel reactie er kwam op de eerste oproep begin april. De provincies kregen toen de opdracht alle subsidieaanvragen van de lokale besturen te bundelen en in te dienen.
Gemiste kans
Slechts zeven West-Vlaamse gemeenten zijn daarop ingegaan: Gistel, Zedelgem, Vleteren, Zwevegem, Torhout, Avelgem en Veurne. Op de twee laatstgenoemde locaties gaat het over twee projecten. Het gaat bijvoorbeeld over een fietstunnel, een dubbelrichtingsfietspad…
Ik roep de West-Vlaamse gemeenten op om meer aanspraak te maken op het Fietsfonds
“De magere respons is een gemiste kans”, vindt Van Volcem. “Er wordt vaak geroepen dat er iets moet gebeuren aan de fietsinfrastructuur. Nu heeft de regering daar serieuze budgetten voor ter beschikking gesteld, maar als er geen aanvragen worden ingediend, heeft dat natuurlijk weinig zin. Ik roep de West-Vlaamse gemeenten op om aanspraak te maken op de middelen die Vlaanderen en de provincie hebben vrijgemaakt.” De informatie over dit fonds wordt ook rechtstreeks aan de lokale besturen zelf bezorgd via onder andere de Mobiliteitsbrief.
Niet eenvoudig
Dit najaar komt er een tweede oproep en Van Volcem hoopt dat er tegen dan meer gemeenten een plan hebben klaarliggen, maar aanvragen mogen ook op gelijk welk ander moment ingediend worden. Zelf is ze schepen van openbaar domein in Brugge, waardoor ze goed beseft dat dit niet altijd een evidentie is.
Er komt veel kijken bij zo’n project, maar hopelijk hebben er binnenkort meer gemeentes een plan klaar
“Brugge is een grote stad, waardoor er continu actief wordt ingezet op dergelijke projecten. Daar komen heel veel zaken bij kijken, zoals vergunningen en planopmaak. Wanneer er dan zo’n oproep vanuit de provincie komt, staat alles klaar om de nodige subsidies daarvoor aan te vragen. Maar als je als kleinere gemeente van nul moet beginnen, kan ik me voorstellen dat de ontwerpen niet rond raken tegen de deadline.”
Via het Fietsfonds neemt de Vlaamse overheid een deel van de financiering van projecten op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk voor hun rekening. Daarvoor wordt er samengewerkt met de vijf Vlaamse provincies, bij wie gemeenten hun aanvragen kunnen indienen. De provincie komt namelijk als eerste tussen voor de financiering. Het totale spaarpotje van het Fietsfonds telt 15 miljoen euro, er is dus nog heel wat budget over voor de tweede helft van dit jaar. Ter vergelijking: in Limburg werd tot nu toe 496.840 euro uitgedeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier