Fastned opent snellaadstation aan A19 in Zonnebeke: “Eerste station in een regio waar laadstations dun gezaaid zijn”

Op bedrijventerrein de Polderhoek werd het supersnelle laadstation in gebruik genomen in aanwezigheid van Tuur De Coninck (Fastned), burgemeester Ingrid Vandepitte en een delegatie van het gemeentebestuur. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Vrijdag opende Fastned een snellaadstation in Zonnebeke. Het station ligt naast het recyclagepark van de gemeente op bedrijventerrein de Polderhoek, op de hoek van de Kortekeerstraat en de Kasteelstraat aan de A19 op grondgebied Geluveld. Met dit snellaadstation opende Fastned zijn 31ste station in België en het negende in West-Vlaanderen.

Het station beschikt over vier laadplaatsen met een maximale capaciteit van 400 kW. Elektrische rijders kunnen er hun auto opladen met groene stroom. Er is ruimte voorzien om het aantal laadpunten later te verdubbelen in functie van de vraag naar laadcapaciteit. Laadpunten met een laadvermogen van 400 kW zijn nog zeldzaam in België. Met 400 kW-laders duurt het opladen tot een actieradius van 300 kilometer slechts 10 minuten, op voorwaarde dat de auto een dergelijke snelheid ondersteunt. “Momenteel rijden nog geen 5% van de wagens elektrisch in België, maar de trend zet zich door. Dit is nu het eerste station in een regio waar laadstations dun gezaaid zijn en waar veel verkeer voorbijkomt”, aldus Tuur De Coninck, manager bij Fastned Belgium.

Opportuniteit

“Als gemeente investeren we in duurzaamheid”, stelde burgemeester Ingrid Vandepitte (#team8980). “Steeds meer inwoners kiezen voor groene energie en daar hoort ook elektrisch rijden bij. Als Westhoekgemeente zijn we dé uitvalsbasis bij uitstek voor een verkenning van de Westhoek. Het ligt dan ook voor de hand dat wij de elektrische rijders onder onze bezoekers en onze inwoners zo goed mogelijk willen faciliteren. De samenwerking met Fastned is dan ook een opportuniteit.”

Ook carpoolparking

Mobiliteitsschepen Koen Meersseman zei al 3,5 jaar bezig te zijn met het project. Hij wees naar de zonnepanelen op het dak en ook naar de waterbuffer die werd aangelegd. “Het concept straalt op vele vlakken duurzaamheid uit en vormt een meerwaarde voor de bedrijfs- en leefomgeving op de Polderhoek in Geluveld. Zowel de bedrijven, onze inwoners en ook de vele toeristen kunnen er gebruik van maken. Daarbij krijgt de gemeente van Fastned ook nog een tegemoetkoming. Hier wat verder komt er in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer een carpoolparking met veertig parkeerplaatsen en bijkomende snellaadinfrastructuur. De plaats rond de afrit A19 wordt dus belangrijk. Als gemeente zijn we dus zeker mee in de evolutie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier