Drie keer zoveel verkeersboetes voor West-Vlaamse chauffeurs van De Lijn op vijf jaar tijd: “Dit roept vragen op en moet onderzocht worden”

Het aantal verkeersboetes voor chauffeurs van De Lijn in West-Vlaanderen is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd: van 107 boetes in 2020 naar 321 in 2024. De stijging in West-Vlaanderen valt op. Verspreid over gans Vlaanderen steeg het aantal verkeersboetes met 81 procent. “Die cijfers roepen toch vragen op. We zien een verdrievoudiging van het aantal verkeersboetes voor De Lijn in West-Vlaanderen, terwijl het aantal gereden kilometers de laatste jaren quasi stabiel bleef en zelfs licht daalde. Dit moet diepgaander worden onderzocht”, zegt Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder (N-VA).
Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Maertens speelt de strengere verkeershandhaving ongetwijfeld een rol. “Ik kan me immers niet inbeelden dat de chauffeurs van De Lijn plots een pak roekelozer rijden. Onze West-Vlaamse steden en gemeenten zetten steeds vaker in op verkeersveiligheid, onder meer via de invoering van zone 30, fietszones, trajectcontroles en frequentere snelheidscontroles. Dit zal ongetwijfeld een rol spelen. Maar het is een logische verklaring voor de cijfers, geen excuus natuurlijk”, zegt Bert Maertens.
Vlotte doorstroming
Een ander pijnpunt is de vlotte doorstroming voor het openbaar vervoer, die op veel plaatsen een pak beter kan. Bert Maertens: “Chauffeurs die onder tijdsdruk staan om de stiptheid van hun busverbinding te garanderen, zullen wel eens te snel gaan rijden om tijd te winnen. Dat is menselijk, maar het is zeker niet de juiste aanpak. Dat beseft iedereen. Het is echt cruciaal dat de Vlaamse overheid samen met de steden en gemeenten meer investeert in een betere doorstroming, met onder andere aparte busbanen en slimme verkeerslichten die bussen sneller doorgang geven.” Maertens kaart dit donderdagnamiddag aan in het Vlaams Parlement.
Vlaamse cijfers
Over gans Vlaanderen bekeken, stijgen binnen de verkeersboetes vooral de bestraffingen van snelheidsovertredingen, met 125 procent. Daarnaast steeg ook het aantal boetes voor het negeren van een rood licht door chauffeurs van De Lijn: van 54 in 2020 naar 70 in 2024, een stijging van 30%.
Vreemde eend in de bijt is het aantal boetes voor gsm-gebruik achter het stuur. Dat daalde immers sterk, met 79%. “Dat is goed nieuws. Waar in 2020 nog 66 chauffeurs beboet werden, waren dat er in 2024 nog slechts 14. Dit wijst op een groter bewustzijn bij de chauffeurs en een striktere interne controle binnen De Lijn. Ik wil hen daarvoor zeker feliciteren en aanmoedigen zo verder te doen”, besluit Bert Maertens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier