Deken Jonckheerestraat wordt onthard en geldt als voorbeeld voor heel Vlaanderen

De Deken Jonckheerestraat werd geselecteerd door de Vlaamse regering en bestempeld als voorbeeldproject. © SLW
Stefaan Lernout

Een van de onderdelen in het masterplan van Wevelgem centrum is het ontharden van de Deken Jonckeerestraat. De Vlaamse regering heeft nu een subsidie van 250.000 euro toegekend voor deze ontharding, die er binnen de drie jaar zou komen. Het asfalt zal er dus plaats maken voor een waterdoorlatend dek.

Het masterplan Wevelgem voorziet in een aanpak van het centrum, de aanleg van pleinen, het ondergronds parkeren, een uitbreiding van het park en het creëren van een campusomgeving in de buurt van SPWE. Door de Deken Jonckheerestraat voor een groot deel verkeersvrij te maken – de straat zou geknipt worden ter hoogte van het Klooster – creëer je zo’n campusgevoel.

“De gemeente Wevelgem diende samen met de intercommunale Leiedal een onthardingsproject in voor de Deken Jonckheerestraat”, verduidelijkt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Het project focust op de parking van het klooster tot aan de Kloosterstraat. Dit plan werd door de Vlaamse regering in die mate gewaardeerd dat het een subsidie van 250.000 euro toekende voor de ontharding. De jury die de voorstellen beoordeelde vond dit plan trouwens het beste van de ingediende projecten.”

5 miljoen euro

“In totaal werd 5 miljoen euro toegekend verdeeld over 22 onthardingsprojecten. Niet alleen de groene campusomgeving en de ontharding van wegdek, speelplaats en parkeerplaatsen mocht op de appreciatie rekenen van de jury. Ook het plan om de straat te knippen en enkel nog traag verkeer toe te laten kan op veel bijval rekenen. Het wordt zelfs als voorbeeld gesteld, een inspiratiebron voor andere projecten in de regio.”

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op ongeveer 1 miljoen euro. Aan de eigenlijke realisatie gaat nog een heel traject vooraf, maar de effectieve ontharding zou binnen de drie jaar gerealiseerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier