Vier op de tien gecontroleerde fietsen van West-Vlaamse leerlingen niet in orde

Het is al vier jaar geleden dat het aantal afgekeurde fietsen onder de 40 procent lag. © DIRK WAEM BELGA
Phebe Somers

42 procent van alle fietsen die tijdens de preventiecampagne in West-Vlaamse scholen werden gecontroleerd, kregen een dikke buis. Dat blijkt uit cijfers die gouverneur Carl Decaluwé bezorgde aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). Dat zijn er weer een beetje meer dan vorig jaar en het is alweer vier jaar geleden dat dat cijfer nog eens onder de 40 procent lag.

In 2023 werden er in 17 van de 19 politiezones preventieve acties op poten gezet waarbij 19.684 fietsen van scholieren gecontroleerd werden. Exact 8.257 hiervan bleken niet in orde te zijn. “Bij 17 procent hiervan was er een inbreuk op de fietsverlichting, waardoor nog maar eens blijkt dat de campagne ‘Verplicht Verlicht’ met de preventieve fase en de technische fietscontroles in de lagere en secundaire scholen noodzakelijk blijven”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van de cijfergegevens.

In zes politiezones werd er gebruik gemaakt van een applicatie voor een digitale controle, gecreëerd door Vivesstudenten. De tweede versie van die app werd enkele maanden geleden uitgetest in drie scholen. “Het is de bedoeling om de digitale applicatie in West-Vlaanderen zo veel als mogelijk te gebruiken vanaf september 2024, waarbij de invoering ervan stapsgewijs zal gebeuren. De applicatie biedt immers heel wat voordelen. De tijdswinst is groot, ouders worden automatisch geïnformeerd, de resultaten worden onmiddellijk gegenereerd en er is de mogelijkheid om nacontroles te doen”, zegt Himpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier