“Nee, Kortrijk is geen drugsstad”: Stand van zaken na 1 maand verhoogde politieaanwezigheid

Dinsdag 1 oktober was PZ VLAS ook aan het station aanwezig met een jobinfostand. Enkele geïnteresseerden bij Ferdinand Depypere (Rekrutering), burgemeester Vincent Van Quickenborne en Filip Devriendt (korpschef) © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Bij het begin van het nieuwe schooljaar startten de Politiezone VLAS en Stad Kortrijk, samen met De Lijn, NMBS, Securail en de spoorwegpolitie, met de aanpak van de (verkeers)veiligheid en overlast in de stations- en uitgaansomgeving in Kortrijk. Eén maand verder geven ze politie een tussentijdse stand van zaken over deze aanpak.

Sinds begin september is er verhoogd politietoezicht aan het station en in de uitgaansbuurt. De politiediensten voeren er dagelijks preventieve patrouilles uit tegen verkeersonveilig gedrag, overlast en criminaliteit. Naast deze preventie en sensibilisering wordt met heel gerichte acties ook volop ingezet op handhaving. Bij die acties wordt ook telkens het mobiel commandovoertuig ingezet.

De eerste conclusies zijn dat de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij reizigers, fietsers, passanten en cafébazen in de stationsomgeving merkelijk zijn verbeterd. Amokmakers blijven weg. Ook de veiligheid op bussen is verbeterd. Tot slot wordt ook het cowboygedrag van e-steppers en bromfietsers aangepakt.

Resultaten

Na één maand toezichten en controleacties waren er 11 bestuurlijke aanhoudingen voor het verstoren van de openbare orde en/of openbare dronkenschap. “Waarvan twee minderjarigen”, licht burgemeester Vincent Van Quickenborne toe. “Hun ouders werden gecontacteerd om ze op te halen en te duiden wat verkeerd is gelopen. Zo willen we de ouders op hun verantwoordelijkheid wijzen.” 7 personen kregen een plaatsverbod.

Verder waren er 3 bestuurlijke inbeslagnames van patserwagens. De nieuwe kooi voor inbeslagnames is ondergebracht in parking Veemarkt. Een auto van waaruit al rijdend vuurpijlen werden afgeschoten op gebouwen, een auto met daarin 20 kg lachgas en een bromfiets voor het gevaarlijk optrekken en rijden op het achterwiel (wheelies) in de Burgemeester Reynaertstraat.

“Opvallend, 186 busreizigers hadden geen (geldig) vervoersbewijs tijdens de vier controles op zwartrijden op de bussen van De Lijn” – burgemeester Vincent Van Quickenborne

Eén persoon kreeg een busverbod. “Opvallend, 186 busreizigers hadden geen (geldig) vervoersbewijs tijdens de vier controles op zwartrijden op de bussen van De Lijn. De boete daarvoor bedraagt 55 euro voor min -12-jarigen, tot maximum 400 euro voor volwassenen”, duidt Van Quickenborne.

Daarnaast waren er 4 gerechtelijke aanhoudingen. “Eén voor weerspannigheid ten opzichte van de politiediensten, twee politiemannen zijn daardoor minstens vijf dagen werkonbekwaam, en drie voor zinloos geweld”, zegt korpschef Filip Devriendt.

Ook werden er afgelopen maand 39 GAS-PV’s uitgeschreven voor het niet bijhebben van de identiteitskaart.

Conclusies

“Tijdens de controles in de stationsomgeving, zowel voor als na schooltijd, merkten we vaak samenscholingen op de trappen voor de grote inkomhal van het station. Telkens wanneer jongeren daarop gewezen werden of worden, verplaatsen ze zich wel. Met andere woorden als je de jongeren aanspreekt, dan luisteren ze echt wel en kom je vaak heel nuttige informatie te weten”, duidt Devriendt.

De amokmakers, alleen of in groep, in de uitgaansbuurt ’t straatje voelden meteen al duidelijk de impact van de politionele aanwezigheid. “Het gaat om veelal jonge gasten die niet op cafébezoek komen, maar er, vaak uit verveling, als groep enkel op uit zijn om de sfeer te verpesten, anderen angst aan te jagen en boel te maken.”

“Het gaat om veelal jonge gasten die niet op cafébezoek komen, maar er, vaak uit verveling, als groep enkel op uit zijn om de sfeer te verpesten” – korpschef Filip Devriendt

“De politionele acties missen hun doel niet, want het zijn telkens de juiste overlastplegers die we in beeld hebben gebracht die nu ook tegen de lamp lopen tijdens de controles. Het valt op dat een groot deel van die overlastplegers – ons doelpubliek – sinds de start in september stilaan uit de stationsomgeving en de uitgaansbuurt verdwijnt tijdens de weekendacties.”

Overlastcontrole met hulp van een drugshond in het station van Kortrijk vorig jaar
Overlastcontrole met hulp van een drugshond in het station van Kortrijk vorig jaar © MD

Door de politionele aanwezigheid en extra controles worden logischerwijze meer feiten van drugsbezit, openbare dronkenschap, wapenbezit en illegaliteit vastgesteld. “Zoals elke centrumstad zal drugs aanwezig zijn, maar nee, Kortrijk is geen drugsstad. In de uitgaansbuurt blijven de amokmakers weg en kan er rustig gefeest worden. Door veel aanwezigheid, zowel in burger als uniform, is de zaak onder controle. Tussen de mensen staan blijft het belangrijkste in plaats van een vaste post”, besluit korpschef Filip Devriendt.

Voorlopig loopt de verhoogde politieaanwezigheid nog tot eind oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier