GSM’ende chauffeur ervaart meteen al nieuwe richtlijn van parket: Oostendenaar is rijbewijs meteen 15 dagen kwijt

© Unsplash
Redactie KW

De politie van Oostende trok het rijbewijs in van een bestuurder die aan het stuur aan het gsm’en was achter het stuur. De man is zijn rijbewijs meteen 15 dagn kwijt. Deze maatregel volgt de pas ingevoerde richtlijn vanuit Parket West-Vlaanderen.

Maandagochtend rond 8 uur merkte een politiepatrouille een bestuurder (39) op in de Torhoutsesteenweg, ter hoogte van de baanwinkels, die z’n gsm gebruikte tijdens het rijden. In de daaropvolgende controle moest de man zijn rijbewijs voor 15 dagen afgeven.

“Het is het eerste voorval in lijn met de nieuwe maatregel van Parket West-Vlaanderen”, klinkt het bij de Oostendse politie. Concreet: het rijbewijs van bestuurders die tijdens het rijden een gsm of ander elektronisch toestel gebruiken, wordt onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Tot voor kort gold de maatregel enkel tijdens specifieke politieacties, maar nu wordt die dus uitgebreid naar de reguliere werking.

Mentaliteitsverandering

“Met deze maatregel willen we maximaal inzetten op een mentaliteitsverandering en ontmoedigen we krachtig het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden”, zegt Filiep Jodts, procureur des konings West-Vlaanderen. Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, zullen overtreders ook voor de politierechtbank moeten verschijnen, waar de boete kan oplopen tot 500 euro, inclusief gerechtskosten.

“Afleiding geldt als één van de drie voornaamste ‘killers’ in het verkeer. Overdreven snelheid en dronkenschap aan het stuur wordt met de intrekking van het rijbewijs al op een gelijkaardige manier bestraft. Dan is deze nieuwe maatregel daar een positieve voortzetting van”, onderstreept korpschef Philip Caestecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier